De Unie


27/11/2009
Nieuw toekomstperspectief bankpersoneel

27 november 2009- âWerk-naar-werkâ hoogste prioriteit bij ABN AMRO en Fortis Bank Nederland. FNV Bondgenoten, De Unie, CNV Dienstenbond en BBV bereikten op donderdagavond 26 november 2009 een principeakkoord over een nieuw Sociaal Plan voor het bedreigde personeel van ABN AMRO, Fortis Bank Nederland en ABN AMRO Hypothekengroep. Het Plan zal gelden vanaf 1 maart 2010 en bevat een breed pakket aan maatregelen om voor herplaatsing van medewerkers te zorgen. Voor het bouwen van een nieuwe, sterke bank betaalt het personeel een hoge prijs. In de komende 3 jaar zullen bij de integratie van beide banken 8.000 mensen (6.500 banen) hun werk verliezen, wat staat voor ongeveer 25% van de nieuwe bankcombinatie. De zwaarste klappen zullen vallen in het kantorennet (2.200 banen), bij de service afdelingen (2.000 banen) en op de hoofdkantoren (1.000 banen).

Meer houvast voor de toekomst
De vakbonden zijn blij met dit nieuwe akkoord, omdat ook bij ABN AMRO het âwerk-naar-werkâ-principe nu echt invulling krijgt. âDe nieuwe afspraken zorgen ervoor dat zo veel mogelijk mensen nog, voor de daadwerkelijke integratie, op een andere plek terecht komen,â zegt Carla Kiburg, bestuurder van FNV Bondgenoten. Veel meer dan in het verleden gaan de banken, vanaf het moment dat banen âbedreigdâ worden, zorgen voor opleiding, ondersteuning en bemiddeling. In de eerste plaats wordt gestreefd naar interne her- en overplaatsing. Lukt dat niet dan wordt ook geholpen bij het vinden van een nieuwe carrière buiten het bedrijf.

Inzetbaarheid vergroten
Belangrijkste onderdeel van het Sociaal Plan is dus de fase vóór boventalligheid. Joop Hofland, Sr. Belangenbehartiger van De Unie: âNiet alleen wordt gekeken naar de interne mogelijkheden, maar ook zal krachtig worden ingezet op het verbreden van de externe mobiliteit van medewerkers.â De ambitie is maximale interne herplaatsing, maar de kleiner wordende bank zal niet iedereen kunnen behouden. Wie daardoor onverhoopt toch boventallig wordt, kan nog gebruik maken van een intensieve bemiddelingstermijn naar extern werk. Deze periode duurt maximaal 12 maanden.

Opvang gevolgen
Het Sociaal Plan voorziet ook in de opvang van de financiële gevolgen als boventallige medewerkers geen nieuw werk vinden. Aan het einde van de termijn wordt een schadeloosstelling van 75% van de oude neutrale kantonrechtersformule uitgekeerd. âWie na al deze ondersteuning toch in een werkloosheids-situatie terecht komt, zal dit bedrag hard nodig hebben om een uitkering aan te vullen,â aldus Sandra Hendriks, bestuurder van CNV Dienstenbond.

Het principeakkoord zal binnenkort met een positief advies aan de vakbondsleden bij ABN AMRO, Fortis Bank Nederland en de ABN AMRO Hypothekengroep ter besluitvorming worden voorgelegd.