Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Overtollige vaccins Mexicaanse griep verkopen

Nieuwsbericht, 27 november 2009

De ministerraad heeft vandaag besloten om overtollige vaccins tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) te verkopen aan andere landen die een ernstig tekort hebben aan vaccins.

Het gaat om ongeveer 2 miljoen doses vaccin die niet nodig zijn voor de lopende vaccinatiecampagne bij huisartsen, GGD'en en zorginstellingen.

Minister Klink gaat er vanuit dat het niet nodig zal zijn om nog andere groepen in Nederland vaccin aan te bieden dan de groepen die inmiddels op advies van de Gezondheidsraad en het RIVM zijn opgeroepen, gezien het verloop van de griepepidemie.

Tegen die achtergrond vindt het kabinet dat Nederland andere landen moet helpen die tot nu toe niet in staat zijn om hun risicogroepen een vaccinatie aan te bieden. Voor de zekerheid zal een beperkte voorraad vaccins als buffer worden aangehouden met het oog op mogelijke onverwachte ontwikkelingen. Het gaat om ongeveer 2,2 miljoen doses vaccin.

Naast de ongeveer 2 miljoen doses die in december verkocht kunnen worden, volgen in de eerste maanden van 2010 nog bijna 18 miljoen doses vaccins die voor verkoop in aanmerking komen.

Overigens is het aantal mensen dat de huisarts bezoekt wegens griepachtige klachten afgenomen. Op basis hiervan kan nog steeds worden gesproken van een milde griepepidemie in Nederland.

Het aantal gerapporteerde ziekenhuisopnamen en IC opnames is licht gedaald ten opzichte van vorige week. Er zijn in de afgelopen week 8 mensen overleden ten gevolge van de Nieuwe Influenza A (H1N1), alle 8 met onderliggende medische problematiek.