Rijksvoorlichtingsdienst

Nederland herkozen in de raad van de internationale maritieme organisatie (imo).

Nederland is op 27 november herkozen als lid van de Raad van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). Tijdens de 26e Algemene Vergadering van de IMO te Londen werd hiermee een reeds begin dit jaar gestarte herverkiezingscampagne succesvol afgesloten.

Nederland heeft zich met de herverkiezing voor de periode 2010-2011 verzekerd van een zetel in het "dagelijks bestuur" van dit VN-agentschap, dat verantwoordelijk is voor internationale regelgeving op het vlak van de maritieme veiligheid, beveiliging en bescherming van het mariene milieu.

Toelichting

De Internationale Maritieme Organisatie is als onderdeel van de Verenigde Naties verantwoordelijk voor de wereldwijde regelgeving op het gebied van de zeescheepvaart. Op 27 november is tijdens de Assemblee uit de 169 landen die Partij zijn bij het IMO Verdrag een nieuwe Raad van 40 landen gekozen. Nederland heeft door middel van herverkiezing haar positie in die Raad kunnen behouden. Deze Raad, die tweemaal per jaar bij elkaar komt, stuurt als een soort dagelijks bestuur de Organisatie aan. Naast de Assemblee met alle lidstaten en de Raad bestaat IMO uit vijf commissies die werkzaam zijn op het gebied van maritieme veiligheid, beveiliging, milieu, facilitatie, technische samenwerking en wetgeving.

De Raadszetel zal de komende twee jaar worden bezet door functionarissen van het Directoraat Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De scheepvaartexpertise binnen Nederland en de actieve rol die Nederland als maritieme natie binnen IMO speelt hebben zeker bijgedra­gen aan de herverkiezing. Deze Raadszetel stelt Nederland in staat om het beleid van de Orga­nisatie mede te sturen en de belangen van de Nederlandse scheepvaart, onze havens en het mariene milieu te dienen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed