FNV

`Deeltijd-WW ook nodig in 2010'

De werkloosheid stijgt nog steeds, dus de regeling voor deeltijd-WW moet weer verlengd worden vanaf 1 januari 2010. Dat zegt FNV-hoofdbestuurder Leo Hartveld. Hij verwacht dat minister Donner wel weer zal tegenspartelen. Belangrijke tip: werknemers moeten de bonden inschakelen om een akkoord te sluiten over deeltijd-WW, anders lopen hun WW-rechten gevaar als het toch op ontslag uitdraait.

"Deeltijd-WW blijkt heel succesvol om werknemers te behouden voor hun bedrijf. In totaal werken 35.000 werknemers in deeltijd-WW. Er zijn nog steeds bedrijven die economisch gezond zijn, maar door de crisis kampen met tijdelijke vraaguitval. Wij krijgen signalen dat de werkgelegenheid in de bouwnijverheid terugloopt. Het zou goed zijn als een deel van het personeel daar in de deeltijd-WW komt."

Is daar wel geld voor? "Dat zou gefinancierd moeten worden uit de WW-pot, dus zonder op andere posten te bezuinigen. Het gaat immers om preventie voor de WW; als werknemers daarin komen ben je veel duurder uit. Van belang is dat het kabinet de WW buiten de begrotingsregels houdt, omdat het het beste anti-conjunturele instrument is."

Denk je dat Donner de regeling wil verlengen? "Hij vond deeltijd-WW en de verlengingen nooit nodig, maar deed het onder druk van de sociale partners dan steeds toch. Donner is nooit de man van de deeltijd-WW geweest; we verwachten dat hij ook nu eerst bezwaren zal opwerpen, maar vervolgens zo verstandig zal om in te zien dat het een goeie maatregel is waar bedrijven ook in 2010 een beroep op moeten kunnen doen."

Er is een motie ingediend om werknemers die na deeltijd-WW toch ontslagen worden, hun volledige WW-rechten te laten behouden. Maakt die motie kans van slagen? "Daar zijn wij het van harte mee eens. En ik verwacht dat de motie wordt aangenomen."

Wat doet de FNV zelf om de WW-rechten van werknemers in deeltijd-WW te beschermen? "Wij proberen met de betrokken bedrijven afspraken te maken om werknemers na afloop van de regeling nog minimaal 26 weken in dienst te houden, zodat de WW-rechten hersteld worden. Dat is de koninklijke weg, want het is de bedoeling van de regeling dat mensen tijdelijk minder werken, en vervolgens weer aan de slag gaan.

"Als er geen uitzicht is op werk na de periode van deeltijd-WW, moet je er geen gebruik van maken. Dan moet je als bedrijf reorganiseren en een sociaal plan maken. Anders heb je als bedrijf een inschattingsfout gemaakt. Die kun je dan niet eenzijdig op de werknemers afwentelen."

Lukt het overal om de afspraak over die 26 weken te maken? "Wel als er afspraken met de bonden worden gemaakt. Er zijn ook bedrijven die alleen praten met een personeelsvertegenwoordiging of de OR, en dan wordt het niet allemaal volgens het boekje gedaan. Werknemers van een bedrijf moeten ons dan ook inschakelen."

Onno van Buuren (FNV)