Provincie Utrecht

Provincie Utrecht kiest

27-11-2009 -

Tijdens de conferentie Utrecht2040 hebben provincie Utrecht en partners vandaag het Verdrag van Utrecht getekend. Dit verdrag draagt de deelnemende partijen op de leefbaarheid van de regio voor toekomstige generaties te garanderen zonder dat er geteerd wordt op de kapitalen van andere gebieden op aarde.

Samen met haar partners kiest de provincie Utrecht hierbij voor het behouden en versterken van de aantrekkelijkheid van de regio via evenwichtige groei. Speerpunten zijn daarbij dat iedereen meedoet en meetelt, blijvend prettig wonen en werken met behoud van de prachtige gevarieerde landschappen, klimaatverandering, duurzame economie en goede bereikbaarheid met fiets, OV of auto in een beter milieu.

De speerpunten vragen direct actie. Een actieplan naar een duurzame en schone economie, die onafhankelijk is van fossiele energie op een klimaatneutraal grondgebied met behoud van de aantrekkelijkheid van de regio. De horizon is daarbij 2040.

Voor dit urgente actieplan heeft de provincie Utrecht de gerenommeerde Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin, adviseur van onder andere de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Europese Commissie, gevraagd de provincie en haar partners te begeleiden.

Gezamenlijk wordt een stappenplan uitgewerkt waarin wordt aangegeven hoe, wanneer en met wie welke stappen gezet moeten worden. Daarbij horen technische, communicatieve, en ook financiële en legislatieve opgaven. Nadrukkelijk is het uitgangspunt dat het plan geen blauwdruk wordt. In het voorjaar 2010 is een actieplan gereed.

Rifkin noemt de transitie naar een duurzame en schone economie "de derde industriële revolutie". Deze revolutie kent vier pijlers: decentrale opwekking van duurzame energie, gebouwen die energie opwekken, energieopslag en slimme energienetwerken. Rifkin werkt momenteel voor andere regio's zoals Rome, San Antonio (Texas, USA), Aragon (Spanje) en Sicilië aan vergelijkbare transitieplannen.