Openbaar Ministerie

Verdachte valse claim Bommelerwaard in bewaring

27 november 2009 - Arrondissementsparket Arnhem

Een 44-jarige orchideeënkweker uit Nieuwaal is vandaag door de rechter commissaris in Arnhem voor twee weken in bewaring gesteld. De man werd woensdag aangehouden. Zijn bedrijf in Brakel wordt verdacht van valsheid in geschrifte en (poging) oplichting van de Staat der Nederlanden. Hij wordt als leidinggevende in het bedrijf hiervoor verantwoordelijk gehouden. Bovendien wordt hij verdacht van witwassen van een geldbedrag van EUR 60.000.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de regiopolitie Gelderland Zuid, bijgestaan door de ambtenaren van de Belastingdienst en Koninklijke Marechaussee.

Het tuinbouwbedrijf heeft vermoedelijk ten onrechte een schadevergoeding geclaimd naar aanleiding van de stroomstoring in de Bommelerwaard in december 2007. Op 12 december 2007 werd de stroomtoevoer naar de Bommelerwaard onderbroken nadat een Apache gevechtshelikopter boven de Waal door de hoogspanningsdraden vloog. Als gevolg van de drie dagen durende stroomstoring zou een groot deel van de planten schade hebben opgelopen waardoor zij waardeloos werden voor de verkoop en voorts zou een vertraging van tien weken zijn opgelopen in het kweekproces van de rest van de planten.

Het tuinbouwbedrijf van de in bewaring gestelde verdachte heeft bij het Ministerie van Defensie een claim van ruim EUR 2.000.000 ingediend. Daarvan heeft het Ministerie inmiddels een bedrag van bijna EUR1.000.000 als voorschot betaald. De schadeclaim is gebaseerd op facturen waarvan door het Openbaar Ministerie sterk vermoed wordt dat zij verzonnen en vervalst zijn.

De schadevergoedingszaak kwam eerder in het nieuws doordat de orchideeënkweker een betalingsvoorstel van EUR 1,3 miljoen van de hand wees en een kort geding aanspande tegen de Staat waarin de Staat werd veroordeeld tot betaling van een voorschot. Daarop meldde zich een getuige met nieuwe informatie. Het Ministerie van Defensie deed vervolgens aangifte.

De 33-jarige medeverdachte die afgelopen maandag werd aangehouden is donderdag in vrijheid gesteld.