Gemeente Reiderland


Vader en zoon gehuldigd voor daadkrachtig optreden

Op 25 november zijn vader en zoon Adriaans uit Nieuw Beerta door burgemeester Lo van Kats gehuldigd met onderscheidingen van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Eerder dit jaar hebben beide inwoners van Reiderland zich daadkrachtig getoond in het redden van een bestuurder die met zijn auto te water was geraakt. De huldiging gebeurde in aanwezigheid van de gemeenteraad, het college, de brandweer en de hoofdrolspelers: redders en de geredde bestuurder.

In de nacht van 26 maart 2009 raakt een personenauto, met daarin de bestuurder en zijn hond, te water in de buurt van een boerderij te Nieuw Beerta. De bestuurder is de macht over het stuur kwijtgeraakt, de auto ligt gedraaid op het dak in de (brede) sloot. De bestuurder kon de deuren niet open krijgen en kruipt met zijn hond naar de kofferbak. Na enige tijd begint de hond in de auto te blaffen. De hond van de boerderij reageert, waarop de heer Adriaans wakker wordt en om de boerderij gaat kijken wat er aan de hand is. Eerst rondom de boerderij gekeken. Verderop bij het water zag hij de auto op de kop liggen. De achterlichten en de kofferbak staken uit het water. Hij hoorde iemand kuchen. Hij belde direct 112. Hij haalt zijn zoon uit bed en samen rijden ze uit de schuur een shovel. Het lukt om de auto vast te maken en op de wal te trekken. Inmiddels zijn de hulpdiensten gearriveerd en de bestuurder gaat met de ambulance naar het UMCG ziekenhuis in Groningen.

Â

De bestuurder heeft lang in het water gelegen en was zwaar onderkoeld. Het is nagenoeg zeker dat hij, omdat hij niet uit de auto kon komen, zijn leven te danken heeft aan de reddingsoperatie van de heren Adriaans. Hij is de familie Adriaans dan ook zeer dankbaar. Dat heeft hij laten blijken door in de dagen daarna bloemen en iets lekkers te brengen voor de familie. Ook de hond kreeg van kluiven, want het aanslaan van de honden was uiteindelijk cruciaal in deze reddingactie.

Â

Vanwege deze gebeurtenis heeft de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen voor de heer Adriaans en voor Rene (14 jaar) een oorkonde en een medaille beschikbaar gesteld. De redders en de burgemeester

Â

Gemeente Reiderland is trots op deze inwoners en zet hun daadkrachtig optreden met deze huldiging in het zonnetje.