Waterschap Rivierenland

Waterschapslasten stijgen in 2010 met 3%

De waterschapsbegroting en tarieven van Waterschap Rivierenland voor 2010 zijn vastgesteld. Het Algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland sprak haar goedkeuring uit, tijdens haar vergadering op 27 november, over de begroting en de tarieven voor 2010. De lastenstijging voor de inwoners en bedrijven van het rivierengebied blijft beperkt tot zo'n 3%, ondanks extra inspanningen voor waterbeheer, rioolwaterzuivering, gestegen pensioenlasten en de gevolgen van de economische crisis. Met de opbrengst van de waterschapsbelasting betaalt Waterschap Rivierenland onder andere een deel van de aanleg en het onderhoud van dijken en kades, het beheer van sloten, vaarten en grachten in het rivierengebied en de zuivering van afvalwater.

Tarieven

Het beheergebied van Waterschap Rivierenland strekt zich uit over een deel van de provincies Gelderland, Brabant, Zuid-Holland en Utrecht. De taken die het waterschap uitvoert zijn in de diverse provincies niet helemaal gelijk. Zo zorgt het waterschap in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden ook voor de polderwegen buiten de bebouwde kom. Daardoor verschillen de waterschapstarieven in Zuid-Holland en Utrecht van de rest van het gebied.

De tarieven voor 2010 zijn:

CAPTION: Tarieven 2010

Soort Tarief Gelderland en Noord-Brabant Stijging ten opzichte van 2009 Tarief Zuid Holland en Utrecht inclusief wegen Stijging ten opzichte van 2009
Zuiveringsheffing EUR 53,06 per vervuilingseenheid 3,0% EUR 53,06 per vervuilingseenheid 3,0%
Ingezetenenomslag (inwoners) EUR 64,88 per woonruimte 3,5% EUR 103,94 per woonruimte 3,5%
Gebouwd (eigenaren van huizen binnendijks) 0,031575 % (van WOZ-waarde) 2,9% 0,043689% (van WOZ-waarde) 2,9%
Ongebouwd (eigenaren van grond binnendijks) EUR 54,22 (per hectare) 2,9% EUR 62,09 (per hectare) 2,9%
Natuur (binnendijks) EUR 2,80 (per hectare) 2,9% EUR 3,67 (per hectare) 3,1%

Een gemiddeld gezin met een eigen woning in het Gelderse en Noord-Brabantse deel van het gebied van Waterschap Rivierenland betaalt in 2010 in totaal EUR 303,- aan waterschapslasten. Dit is een stijging van 3,1% ten opzichte van 2009. Woont dit gezin in een huurwoning dan betalen zij EUR224,06 (een stijging van 3,2%). Voor een gemiddeld gezin met een eigen woning in het gebied Alblassserwaard en Vijfheerenlanden bedraagt de aanslag EUR 372,- (een stijging van 3,1%), en met een huurwoning EUR 263,12 (een stijging van de waterschapslasten met 3,2%).

De lastenstijging voor een gemiddeld bedrijf in het gebied van Waterschap Rivierenland bedraagt maximaal 3,1%.

Waarvoor betaalt u?

Met de opbrengst van de waterschapsbelasting betaalt Waterschap Rivierenland een deel van de aanleg en het onderhoud van dijken en kades, het beheer van sloten, vaarten en grachten in het rivierengebied en de zuivering van afvalwater. Inwoners van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden betalen bovendien voor het onderhoud van de polderwegen in dit gebied.In 2010 besteedt het waterschap het geld met name aan het verbeteren van dijken en kades, het schoonmaken van sloten, vaarten en grachten, projecten om de kwaliteit van het water in sloten, vaarten en grachten te verbeteren, projecten om wateroverlast na regen te verminderen, medewerking aan maatregelen om de rivieren meer ruimte te geven en aan het zuiveren van uw afvalwater. Met de uitvoering van deze en andere ontwikkelingen zorgen we ervoor dat het rivierengebied veilig en leefbaar blijft.

Begroting

De tarieven die Waterschap Rivierenland hanteert, zijn gebaseerd op de begroting voor 2010. In de begroting staan de plannen voor het nieuwe jaar en de kosten die daaraan verbonden zijn. In 2010 zal de uitvoering van de plannen ongeveer 162 miljoen euro kosten. De kosten worden voor circa EUR 23 miljoen gedekt uit bijdragen van derden en reserves en voor EUR 139 miljoen uit belastingheffing.