MKB-Nederland


24 november 2009

MKB-Nederland betreurt aanscherping Winkeltijdenwet

De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland is teleurgesteld dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de aanscherping van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet. Deze bepaling verwordt zo een bureaucratische vesting van eisen, voorwaarden, mitsen en maren.

Met de wijziging wil de Tweede Kamer `misbruik' van de Winkeltijdenwet tegengaan. Volgens de Kamer wijzen gemeenten nu te vaak toerismegebieden aan zodat winkels op zondag hun deuren kunnen openen. De aanscherping waartoe vandaag besloten is, bepaalt dat winkels alleen nog op deze dag mogen openen wanneer er sprake is van `substantieel toerisme'.

De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland vindt deze focus onjuist. Het moet juist gaan om `substantieel lokaal draagvlak. Besluitvorming over de winkeltijden moet in handen zijn van lokale politiek en bedrijfsleven. Zij kunnen nut en noodzaak van zondagopenstelling het beste beoordelen.

MKB-Nederland streeft naar een Winkeltijdenwet met eerlijke concurrentieverhoudingen, die past bij de 21e eeuw, naar de toekomst kijkt en lokaal maatwerk aanbiedt in plaats van one size fits all. Een wet die teveel beperkingen stelt aan zondagopenstelling is ongewenst en ontmoedigt gemeenten om überhaupt nog winkels op zondag open te laten gaan.