Ministerie van Economische Zaken

25 miljoen EZ-subsidie voor 5 campusprojecten Zuid-Oost Nederland

27 november 2009 | nieuwsbericht | PID Zuidoost-Nederland | Pieken in de Delta

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken stelt bijna 25 miljoen euro beschikbaar voor vijf campusprojecten in Helmond, Eindhoven en Sittard-Geleen.

Het gaat om het Shared Technical Facilities & Accelarator Centre van de High Tech Automotive Campus te Helmond (EUR 4,9 miljoen), het Device Process Building (EUR 5,2 miljoen) en BETA II (EUR 5,81 miljoen) op de High Tech Campus Eindhoven en om de Accelarator en de congresruimte Netwerkplaza op Chemelot te Sittard-Geleen (samen EUR 8,67 miljoen). Het geld is afkomstig uit het potje 'sterke regio's' van het Fonds Economische Structuurversterking.

Bij de High Tech Campus Eindhoven zijn de twee gehonoreerde projecten gericht op gezamenlijke huisvesting en gezamenlijke laboratorium faciliteiten voor high tech midden- en kleinbedrijven.

Bij de Chemelot Campus gaat het om gezamenlijke huisvestings- en laboratoriumfaciliteiten voor midden- en kleinbedrijven en conferentievoorzieningen waar campusbewoners elkaar informeel en formeel ontmoeten.

Bij de High Tech Automotive Campus in Helmond gaat het om laboratoria, werkplaatsen, kleinschalige onderzoeks- en testfaciliteiten en kantoren voor doorgroeiende innovatieve automotive bedrijven.

Minister Van der Hoeven legt uit waarom ze geld beschikbaar heeft gesteld:

"Deze campussen sluiten goed aan bij de ontwikkeling van de toptechnologie-regio Zuidoost Nederland. Bedrijven hebben steeds meer, maar ook steeds sneller en steeds ingewikkelder kennis nodig. Open innovatie is daartoe een oplossing. Dat kan alleen in samenwerking gebeuren. Kennis die binnen bedrijven wordt ontwikkeld moet worden uitgewisseld. Het is dan nodig dat bedrijven ook letterlijk bij elkaar in de buurt zitten. Alleen zo komen we van kennis naar kunde en uiteindelijk naar kassa, want om dat laatste gaat het tenslotte".

De totale kosten voor deze vijf projecten in Zuid-Oost Nederland bedragen ca. 95 miljoen euro. Daarvoor is ca.37 miljoen euro aan subsidie beschikbaar. Daarvan neemt minister Van der Hoeven 24,58 miljoen voor haar rekening. Het overige deel wordt gefinancierd door de provincies Noord Brabant en Limburg, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) en de gemeente Eindhoven. Het betrokken bedrijfsleven investeert de resterende 58 miljoen euro.