Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


27 november 2009 - kamerstuk

Kamerbrief over een brief van de Europese Commissie en over de stand van zaken rond het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Er is geen sprake van een aanwijzing van de Europese Commissie.

Datum 30 november 2009

Aanwijzing Europese Commissie over perceelsregistratie en satellietmetingen

Geachte Voorzitter,

Per brief van 25 november jl. heeft de de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mij gevraagd om de brief van de Europese Commissie aan uw Kamer te sturen, inclusief een interpretatie van Nederland op de aanwijzing in relatie tot berichten dat grote percentages afwijken van de huidige perceelsregistratie. Daarnaast heeft u mij verzocht te reageren op de stelling dat metingen demotiverend zouden kunnen uitwerken voor het agrarisch natuurbeheer. Tot slot vraagt u mij om uw Kamer te informeren over de stand van zaken rond het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Brief Europese Commissie
U verzoekt om een afschrift van de brief van de Europese Commissie (EC) waarin deze een aanwijzing geeft tot herstel van het perceelsregister. Van een aanwijzing is hier geen sprake. De EC heeft bij audits eind 2007 en begin 2009 aangegeven dat de informatie over de maximale subsidiabele oppervlakte niet nauwkeurig genoeg is. Dit zou komen omdat de maximale subsidiabele oppervlakte die in het Nederlandse systeem wordt gebruikt, niet in aanmerking komende elementen als sloten, houtwallen en andere landschappelijke elementen omvat. Op grond van de Europese regelgeving ben ik gehouden die onvolkomenheid zo spoedig mogelijk te herstellen. Niet herstellen leidt onvermijdelijk tot forse financiële correcties op de uitgaven en uiteindelijk wel tot een aanwijzing van de EC.
Over deze problematiek heb ik uw Kamer uitgebreid geïnformeerd bij brieven van 6 oktober en 19 oktober jl. Hiermee is uw Kamer ook op de hoogte van de zakelijke inhoud van de brief, waarvan nu om een afschrift wordt gevraagd. Omdat deze brief een eerste stap in een procedure betreft waarin ik - zoals aangegeven in de bovengenoemde brieven aan uw Kamer - nog gesprekken voer met de EC, acht ik het met het oog op de Nederlandse belangen in genoemde procedure niet opportuun dat deze brief in het publieke debat wordt betrokken.

Perceelsregistratie
Verbetering perceelsregister
Op dit moment worden door Dienst Regelingen (DR) aanpassingen in het perceelsregister doorgevoerd. Deze aanpassingen betreffen het verbeteren van de actualiteit en het splitsen van de subsidiabele oppervlakten en landschapselementen (sloten, bomenrijen, houtwallen etc.), die niet voor subsidie in aanmerking komen. Hierbij merk ik op dat agrarische ondernemers hiervoor zelf verantwoordelijk zijn en bij de opgave van hun perceelsopgave rekening moeten houden met de aanwezige elementen die niet voor subsidie in aanmerking kunnen komen. Op dit moment is de helft van alle percelen opnieuw bekeken en ingetekend. Voor deze ondernemers zijn de nieuwe en geactualiseerde percelen inmiddels via Mijn Dossier zichtbaar.
Proces tot nu toe
Agrarische ondernemers zijn op grond van de Europese en Nederlandse regelgeving zelf verantwoordelijk om bij het aanvragen van steun of subsidies alleen de beteelbare oppervlakte aan te geven.
Tot voor kort is DR bij het uitvoeren van controles uitgegaan van de bruto perceelsoppervlakte. Dat wil zeggen een oppervlakte die bestaat uit beteelbare grond en eventueel aanwezige landschapselementen (sloten, bomenrijen, houtwallen, etc.) die niet voor subsidie in aanmerking kwamen. Hierbij is gebruik gemaakt van de gegevens van het kadaster. Om de ondernemer erop te wijzen dat hij zelf de niet subsidiabele oppervlakten moest aangeven en corrigeren is een voorlichtingsbrochure opgesteld, die elk jaar met de verzamelaanvraag is meegestuurd. Daarin is aangegeven dat de ondernemer zelf rekening moest houden met eventueel aanwezige elementen die niet meegeteld mochten worden bij de beteelbare oppervlakte en zijn aanvraag daarop moest corrigeren. In zowel 2007 als 2009 heeft het audit team van de Europese Commissie gebreken geconstateerd in de werkwijze en controle van Nederland. Naar aanleiding van de bevindingen van de controlebezoeken van de EC heb ik het besluit genomen om de landschapselementen in beeld te brengen door middel van de kadastrale gegevens en luchtfoto's en vervolgens de bruto oppervlakte hierop te corrigeren. Voorafgaand aan het correctieproces heeft een zorgvuldige afweging plaatsgevonden van de methode waarmee het perceelsregister wordt aangepast. Er was geen bestaande registratie van percelen voorhanden die aan de door de Europese regelgeving geëiste actualiteit en precisie voldoet. Dit geldt onder andere voor het Basisregister Topografie en voor kadastrale gegevens. Ook satellietfoto's bieden te weinig precisie. Binnen de bestaande registraties waren niet-subsidiabele elementen onvoldoende in beeld gebracht (bijvoorbeeld de breedte van sloten).
Voor de aanpassing van het perceelsregister maakt DR nu gebruik van een landsdekkende luchtfoto uit 2008 en 2009. Karteren op basis van luchtfoto's is een beproefde methodiek, zowel het Kadaster maar ook andere lidstaten maken gebruik van deze werkwijze. Daarnaast wordt het gebruik van luchtfoto's geadviseerd door het Gemeenschappelijk Onderzoekscentrum van de EC.

Oppervlakte percelen
De aanpassing van het perceelsregister gaat om een afsplitsing van de niet beteelbare en niet subsidiabele landbouwgrond van de beteelbare en subsidiabele landbouwgrond. Het landbouwareaal neemt dus niet af. Op dit moment is de helft van alle percelen opnieuw ingetekend. Daaruit blijkt dat deze beteelbare oppervlakte op bedrijfsniveau gemiddeld 2,6% kleiner is dan de oude referentieoppervlakte. Voor 70% van de landbouwers ligt de afwijking op bedrijfsniveau onder de 5%. In het geval van een ongunstige ligging in bijvoorbeeld waterrijk gebied, kunnen grotere verschillen mogelijk zijn. Voor de meeste percelen zal gelden dat de situatie op het land tussen het moment waarop de luchtfoto in 2008 is genomen en nu niet is gewijzigd. Voor een aantal bedrijven kan de situatie op het land zijn gewijzigd als gevolg van bijvoorbeeld ruilverkaveling, aanleg van wegen en tijdelijke opslag. Ook kunnen ondernemers andere afwijkingen constateren.
Agrarische ondernemers kunnen hun wijzigingen en correcties telefonisch doorgeven aan DR via het LNV loket. Voor het doorvoeren van een wijziging in de percelen is dus geen bezwaar nodig. Agrarische ondernemers zijn hierover geïnformeerd. Bij het LNV loket kunnen ondernemers ook hun vragen stellen. Als blijkt dat referentiepercelen onjuist zijn geregistreerd, zal dit worden vastgelegd. Deze correcties worden door DR in januari 2010 verwerkt. Tevens kunnen ondernemers vanaf medio januari 2010 zelf wijzigingen aanbrengen in de perceelsregistratie via "mijn dossier". DR zal deze controleren. Op deze manier kan zoveel mogelijk worden aangesloten bij de feitelijke situatie op het land. Een belangrijke rol en verantwoordelijkheid is hierbij weggelegd voor de agrarische ondernemer. Hij weet als geen ander welke wijzigingen zich voordoen op het land en is volgens de geldende regelgeving gehouden deze aan te geven. Kwaliteitsverbetering
Gelet op de uitkomsten van beide Europese audits en de noodzaak tot aanpassing van de perceelsregistratie is er op dit moment sprake van een overgangsituatie. DR zal de komende maanden een verdere kwaliteitsverbetering doorvoeren door zo veel mogelijk geconstateerde en door de landbouwers aangegeven onvolkomenheden aan te passen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een risicobenadering, waarbij de aanpassingen voor relaties waarbij de gevolgen het grootst zijn, met voorrang worden opgepakt. Bij de kwaliteitsverbetering maakt DR gebruik van een luchtfoto van medio 2009. Dit is voor 1 april 2010 afgerond. Subsidiestelsel natuur- en Landschapsbeheer (SNL)
Ik heb u inmiddels door mijn schrijven van 9 november jl. (Tweede Kamer, vergaderjaar 2008-2009, 30825, nr. 52) geïnformeerd over het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). De SNL is sinds 16 november 2009 opengesteld. Inmiddels zijn electronisch 953 aanvragen voor subsidie ingediend. Daarnaast zijn er 319 aanvragen op papier binnengekomen. Alle wijzigingen in het perceelsregister zullen voor 1 april 2010 zijn doorgevoerd. Bij het opgeven van de percelen in de GDI-periode 2010 is het mogelijk om de laatste correcties door te geven. Na controle zal op basis van de opgave en de reguliere controle resultaten de uitbetaling plaatsvinden.

Dit geldt zowel voor de Bedrijfstoeslagregeling 2010 als voor Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN)/Subsidiestelsel Natuur en Landschapsbeheer (SNL). Ook voor de plaatsingsruimte voor mest wordt op deze manier rekening gehouden met de meest actuele versie van de percelen. Dit betekent dus dat de wijzigingen die nu worden doorgevoerd geen gevolgen hebben voor de mestruimte en de aanvraag voor de subsidies natuur (SAN/SNL) van 2009.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg