Ministerie van Financiën

Ons kenmerk: FM 09/3396 U

Uw brief (kenmerk): 2009Z22351

Beantwoording kamervragen van de leden Omtzigt en De Nerée tot Babberich (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Financiën en de Minister van Financiën over de belastingamnestie die Italië heeft afgekondigd.

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u mede namens de staatssecretaris van Financiën de antwoorden toekomen op vragen van de leden Omtzigt en De Nerée tot Babberich (beiden CDA) over de belastingamnestie die Italië heeft afgekondigd.

Hoogachtend,

de minister van Financiën,

Wouter Bos

Vragen van de leden Omtzigt en De Nerée tot Babberich (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Financiën en de Minister van Financiën over de belastingamnestie die Italië heeft afgekondigd. (Ingezonden 24 november 2009)

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van de belastingamnestie die Italië heeft afgekondigd, waarbij zwartspaarders eenmalig 5% belasting betalen over zwart geld dat in Italië wordt aangegeven?

Antwoord vraag 1

Ja.

Vraag 2

Klopt het dat de Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) afspraken maakt over het tegengaan van witwassen van crimineel geld en terrorisme financiering? Controleert zij de 34 Lidstaten op het naleven van afspraken door het afnemen van reguliere landenexamens? Beschikt het FATF over instrumenten om landen die zich niet aan de afspraken houden publiekelijk tot de orde te roepen en maatregelen te nemen om de integriteit van de financiële sector te waarborgen? Zo ja, welke? (bron: Nederlands voorzitterschap van het FATF, persbericht op het website van het ministerie van Financiën,
01-07-2009)

Antwoord vraag 2

Ja, de FATF maakt internationaal geldende afspraken over het tegengaan van witwassen en terrorisme financiering.
Ja, de FATF controleert de naleving van de aanbevelingen door het afnemen van landenexamens, waarbij de -inmiddels 35- deelnemende landen elkaar beoordelen in zogenaamde peer reviews.. Ja, landen die in onvoldoende mate aan de FATF-aanbevelingen voldoen kunnen door de FATF ondermeer publiekelijk aangemerkt worden als non cooperative en/of high risk jurisdiction. Vervolgens kan de FATF die landen oproepen om adequate maatregelen te treffen. Ingeval van voortdurende weigering van landen om voldoende maatregelen te treffen kan FATF besluiten tot tegenmaatregelen (countermeasures) teneinde de integriteit van de financiële sectoren van FATF lidstaten te beschermen.
De G20 leiders hebben september jongstleden in Pittsburg de FATF opgeroepen om in februari 2010 met een lijst van non-cooperative or high risk jurisdictions te komen. Daaraan wordt momenteel gewerkt in FATF kring.

Vraag 3

Heeft u kennis genomen van de brief die de voorzitter van de Financial Action Task Force on Money Laundering, drs. Paul Vlaanderen aan de regering van Italië geschreven heeft en waarin hij zijn zorgen uit over het feit dat boekhoudfraude niet vervolgd wordt en dat witwassen zeer wordt vergemakkelijkt met deze maatregel? Kunt u eraan bijdragen dat deze brief openbaar wordt? (Bron: Money-Laundering Watchdog Concerned About Italy's Tax Shield, www.bloomberg.com en Besorgnis über Italiens Amnestie, der Spiegel, 45/2009, pag 76)

Antwoord vraag 3

Ja, middels de Nederlandse delegatie heb ik kennis genomen van de brief van de FATF-voorzitter aan de Minister van Financiën van Italië. Vrijdag 13 november 2009 is deze brief verspreid onder alle delegaties van de FATF.
De betreffende brief is een intern FATF-document en het is derhalve aan de FATF om te beslissen om deze brief al dan niet openbaar te maken.

Vraag 4

Is Nederland bereid en voornemens om als voorzitter van de FATF Lidstaat Italië aan te spreken op de gang van zaken en te verzoeken om de belastingamnestie zo in te richten dat zijn in lijn is met de aanbevelingen van de FATF? Zo ja, op welke wijze zal de regering dit doen?

Antwoord vraag 4

De FATF heeft in de plenaire vergadering die van 12 tot en met 16 oktober jongstleden in Parijs plaats vond besloten om middels het voorzitterschap zijn zorgen kenbaar te maken aan de Italiaanse regering. Nederland heeft dat besluit actief gesteund. De voorzitter heeft er middels genoemde brief invulling aan gegeven.

Meer informatie


* Kamervragen over de belastingamnestie in Italië Kamervragen | 27-11-2009 | PDF bestand, 24 Kb
Zie het origineel