Protestantse Kerk in Nederland


Jubileum Kerk en Vrede: 85 jaar tegen Oorlog

vr 27 november 2009, 14:00 - 17:00
Kerk en Vrede bestaat dit jaar 85 jaar, en organiseert ter gelegenheid daarvan op vrijdag 27 november een symposium te Utrecht. Ook vindt dan de presentatie plaats van 'Oorlog verkopen', een boek van de Theologische Werkgroep van Kerk en Vrede.

85 jaar Kerk en Vrede
In het najaar van 1924 werd de vereniging Kerk en Vrede opgericht, als een beweging tegen oorlog en tegen oorlogsvoorbereiding, maar vooral tegen elke - religieuze - rechtvaardiging van het oorlogsgeweld. 'Nog steeds spelen religieuze, humanitaire en ethische motieven een belangrijke rol in de verhalen waarmee hedendaagse oorlogen aan de Nederlandse bevolking worden verkocht', zo stelt Kerk en Vrede.'In plaats van over "oorlog" wordt gesproken in verhullende termen als vredesmissie, humanitaire interventie of wederopbouwmissie'. In 'Oorlog verkopen' bespreken de auteurs vier methoden waarmee gewoonlijk de inzet van geweldsmiddelen wordt 'verkocht': propaganda, interpretatie, manipulatie en legitimatie. Op het symposium wordt op een aantal daarvan nader ingegaan.

Manipulatie
In het hoofdstuk over 'Manipulatie' zegt Dick Boer dat het doorslaggevende motief om in Afghanistan te blijven vechten is 'het voortbestaan van de NAVO. Dus als instrument in de "war on terrorism". Maar het is juist die oorlog waarvan niet mag worden gevraagd of zij überhaupt nog winbaar is en of het dus überhaupt nog zin heeft eraan deel te nemen. Nog daargelaten de principiëlere vraag of door oorlog de vrede kán worden gewonnen.'

Deze zelfde vragen vormen ook het thema van het symposium van Kerk en Vrede. De inleidingen worden verzorgd door generaal-majoor b.d. Kees Homan, Dick Boer, Bram Grandia, Ton van der Lingen en Greetje Witte-Rang.

Meer informatie
Plaats: Nicolaas en Monicacentrum (Boerhaaveplein 199, 3552 CT) Utrecht Opgave tot uiterlijk 23 november, bij Kerk en Vrede, tel. (030) 231 66 66; a.debruijn@kerkenvrede.nl.