Ingezonden persbericht


STANDARD TIME start vrijdag aanstaande

Persbericht 24 november

Een houten 'digitale' klok van steigermateriaal geeft van vrijdag 27 november 05.00 uur gedurende 24 uur nauwkeurig de tijd aan op de bouwplaats van Rotterdam Centraal. STANDARD TIME is een werk van de Duitse kunstenaar Mark Formanek.

Aanstaande vrijdag is het zover. Vanaf 5 uur 's ochtends geeft de houten digitale klok van kunstenaar Mark Formanek 24 uur nauwkeurig de tijd aan op de bouwplaats van Rotterdam Centraal. Elke minuut wordt handmatig verzet met behulp van steigermateriaal. Minimaal 2886 handelingen zijn nodig om een etmaal lang de exacte tijd aan te geven. Aan dit kunstproject, STANDARD TIME, werken naast Formanek en zijn team ook bekende en minder bekende Rotterdammers mee. Zij hebben allemaal een tijdstip gekozen wat voor hen een bijzondere betekenis heeft. Zo bouwt Jules Deelder bijvoorbeeld mee aan 18.30 uur. De film die gemaakt wordt van dit project zal als klok te zien zijn op verschillende plekken in de stad.

Het kunstproject STANDARD TIME markeert het grootste bouwproject van de stad, Rotterdam Centraal, waar 24 uur per dag gebouwd wordt aan de toekomst van de stad. Het kunstwerk geeft een extra positieve beleving aan de 100.000 passanten die dagelijks door de bouwplaats lopen. In het kader van de campagne 'Hoor hier bonkt het nieuwe hart van Rotterdam' worden meerdere bouwplaatsen in de stad omringd met kunstprojecten en bijzondere activiteiten zoals de zinnenprikkelende routes van Parfum de BoemBoem.

STANDARD TIME is een programma-onderdeel van de campagne Hoor Hier Bonkt Het Nieuwe Hart van Rotterdam en wordt gecoördineerd door Rotterdam Festivals, in opdracht van Bureau Binnenstad van de gemeente Rotterdam. De gemeente Rotterdam ondersteunt deze om bouwplaatsen in het centrum op een positieve manier onder de aandacht te brengen. De programmering en uitvoering is in handen van Mothership, producent van kunstprojecten in opdracht van zowel klanten als kunstenaars. Het project stond eerder gepland voor vrijdag 18 september maar vanwege het drukke schema van de bouwwerkzaamheden voor het nieuwe metrostation CS is het verplaatst.


---

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne Helsen-Wijnen, persvoorlichter Rotterdam Festivals, 010-4332511, anne@rotterdamfestivals.nl, 06-13691075.

Voor meer informatie over het project of als u geïnteresseerd bent in het afnemen van een interview met Mark Formanek of een van de Rotterdammers die meewerken aan Standard Time, neemt u dan contact op met Leonieke Hinse via 010-2140593 of leonieke@misspublicity,nl, 06-50408867.

Voor meer informatie over de werkzaamheden bij Rotterdam Centraal kunt u contact opnemen met Bart de Haan, communicatieadviseur ProRail, Bart.deHaan@prorail.nl, 06-55744074

foto: Bernd Schuller