Hoge Raad der Nederlanden

Uitspraak Hoge Raad op 27 november over gang van zaken bij beursgang World Online

In deze procedure gaat het om de vraag of World Online, ABN AMRO en Goldman Sachs onrechtmatig hebben gehandeld jegens beleggers in aandelen World Online, die op de beursintroductie aandelen hebben verkregen, dan wel tussen 17 maart 2000 (de dag van de beursgang) en 3 april 2000 aandelen World Online hebben gekocht.

De Vereniging van Effectenbezitters e.a. (VEB), advocaat mr. G. Snijders in Den Haag, heeft een procedure aangespannen tegen de drie gedaagden:

1. World Online, advocaten mr. B. Winters en mr. E.M. Snijders in Amsterdam en cassatieadvocaat mr. R.A.A. Duk in Den Haag
2. ABN AMRO, advocaat mr. E. van Staden ten Brink in Den Haag
3. Goldman Sachs, advocaat mr. P.J.M. von Schmidt auf Altenstadt in Den Haag.

Op 3 mei 2007 heeft het gerechtshof in Amsterdam de vraag over onrechtmatig handelen bevestigend beantwoord (LJN BA4343). Volgens het hof hebben gedaagden een te optimistisch beeld gegeven van de waarde en de toekomstverwachting van World Online. De toenmalige bestuursvoorzitter heeft volgens het hof onduidelijkheid in het leven geroepen over haar aandelenbezit ten tijde van de beursgang. Bovendien bevat het prospectus onvolledige informatie over haar loopbaan en is in het prospectus het Zweedse bedrijf Telitel AB ten onrechte in het World Online-concern opgenomen. Tot slot heeft World Online volgens het hof in enkele persberichten aankondigingen gedaan over allianties met belangrijke bedrijven, terwijl er van deze allianties vrijwel geen was die enige werkelijke substantie had.

De procedure bij de Hoge Raad
VEB heeft tegen deze uitspraak cassatieberoep ingesteld. World Online, ABN AMRO en Goldman Sachs hebben ook ieder cassatieberoep aangetekend en daarin bestreden dat zij onrechtmatig hebben gehandeld.

Op 6 februari 2009 heeft advocaat-generaal mr. L. Timmerman in zijn zeer uitvoerige conclusie advies uitgebracht aan de Hoge Raad. (Zie LJN BH21620)
Hij is van mening dat de uitspraak van het hof in het algemeen op juiste en goed gemotiveerde gronden is gedaan. In drie opzichten behoeft de uitspraak naar zijn mening enige verscherping. Het eerste punt hangt samen met de lock up-verplichting waartoe de bestuursvoorzitter en een commissaris zich hadden verbonden. Het tweede punt heeft betrekking op de koersstabilisatie door ABN AMRO. Het derde punt houdt verband met de zorgverplichtingen van Goldman Sachs als leadmanager samen met ABN AMRO.
Op deze drie punten concludeert de advocaat-generaal tot vernietiging van het arrest van het hof. De talrijke overige klachten van VEB en Goldman Sachs, evenals de cassatieberoepen van World Online en ABN AMRO, kunnen volgens de advocaat-generaal worden verworpen.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad doet op vrijdag 27 november, 10.00 uur uitspraak in deze zaak.

Op vrijdag 27 november zal rond 10.30 uur een samenvatting van de uitspraak naar de pers worden gestuurd en gepubliceerd worden op de website van de Hoge Raad, tegelijk met de volledige uitspraak.

Op vrijdag 27 november zullen vanaf 10.00 uur tot 12.30 uur persraadsheren (via onderstaand telefoonnummer) bereikbaar zijn voor het geven van een toelichting op de uitspraak.