Raad van State


vrijdag 27 november 2009
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zaltbommel van het bestemmingsplan 'Partiële herziening Waalbandijk-Oost en
-Centrum'. Het plan maakt een permanente ligplaats voor een rondvaartboot mogelijk. De ligplaats bevindt zich in het oostelijk deel van de haven tussen de Veerweg en de Molenwal in Zaltbommel. Twee omwonenden komen tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang voor parkeer- en verkeersoverlast, stank- en geluidshinder en verstoring van de nachtrust. Zij vinden dat de huidige locatie bij de Havendijk in het westelijk deel van de haven geschikter is dan de nieuwe locatie, omdat de huidige ligplaats lager ligt en verder weg ligt van woningen. Ook ligt er bij de huidige locatie een groot parkeerterrein, zodat daar niet voor parkeeroverlast hoeft te worden gevreesd. Daarom vinden de omwonenden dat de gemeenteraad niet had mogen bepalen dat de rondvaartboot een ligplaats bij de Veerweg mag innemen. (zaaknummer 200904200/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Leudal heeft verleend voor een nertsenhouderij aan de Grathemerweg in Kelpen-Oler. De vergunning maakt het mogelijk het aantal fokteven uit te breiden van 2.990 naar 5.990. De stichting Bont voor Dieren is het niet eens met de uitbreiding. Zij vreest voor onaanvaardbare stankoverlast. Ook is ze bang voor geluidsoverlast. Tenslotte vindt de stichting dat de stallen niet volgens de zogenoemde 'beste beschikbare technieken' zijn gebouwd, zodat een lagere uitstoot van stank en ammoniak mogelijk is. (zaaknummer 200903452/1) Zitting over de grotendeelse goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zeeland van het bestemmingsplan 'Kom Philippine' van de gemeente Terneuzen. Het plan heeft betrekking op de gehele bebouwde kom en vervangt een aantal verouderde bestemmingsplannen. Het plan maakt een woonzorgcomplex mogelijk in het Spuikompark. De vereniging Bewonersbelangen Spuikompark is het niet eens met het plan en komt tegen de goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging vindt dat de keuze voor deze locatie beter gemotiveerd had moeten worden. Volgens haar mag het Spuikompark niet bebouwd worden, omdat het een aantrekkelijk, functioneel park is met speelmogelijkheden voor kinderen. Ook zou het een leefgebied voor vogels zijn. (zaaknummer 200904453/1)

14.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende om een milieuvergunning te verlenen voor de uitbreiding van een biologische geitenhouderij aan de Somerenseweg in Heeze. Bij de geitenhouderij horen ook een kaasmakerij en een landbouwbedrijf. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in november 2005 een eerdere vergunning vernietigd. Die uitspraak met zaaknummer 200502935/1 is te vinden op deze site. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het gemeentebestuur de vergunning alsnog geweigerd, omdat de geitenhouderij daar in strijd met het bestemmingsplan zou zijn gevestigd. De zitting gaat ook over de weigering door het gemeentebestuur om de milieuvergunning uit 1999 in te trekken. De stichting Hado had om de intrekking verzocht. De stichting is eigenaar van gronden naast de geitenhouderij. Zij ondervindt stankoverlast. Daarom wil zij dat de milieuvergunning voor de geitenhouderij wordt ingetrokken. (zaaknummers 200903093/1 en 200904868/1)