Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Pilot Amerdiep afgesloten

Het Amerdiep-project dateert van 2001. Geconfronteerd met een matige landbouwkundige situatie, natuuropgaven en stagnatie in de grondmobiliteit, werd gezocht naar gezamenlijke oplossingen. Het concept 'Boeren voor Natuur' leek een mogelijkheid, waarbij boeren groene (natuur) en blauwe (water) diensten zouden leveren aan de maatschappij tegen een financiële vergoeding. Een groep van acht agrarische ondernemers uit het gebied rondom Amen namen het initiatief, in samenwerking met waterschap Hunze en Aa's, Staatsbosbeheer, waterbedrijf Groningen, gemeente Aa en Hunze en de provincie Drenthe.

In 2007 werd uit het rapport 'Publiek-private samenwerking in het Amerdiep' duidelijk welke opgaven er vanuit water- en natuurbeleid voor het gebied gerealiseerd moesten worden. In combinatie met de wensen vanuit het gebied, bleken deze opgaven samen met kavelruil en de (in ontwikkeling zijnde) groenblauwe diensten bij financiële uitwerking te kostbaar. Bovendien was het succesvol afronden van de pilot door de sterk gestegen grondprijzen moeilijker geworden. Daarnaast verminderde het draagvlak voor de publiek-private samenwerking. De stichting Amerdiep heeft zich vervolgens teruggetrokken uit het proces. In gezamenlijk overleg is tot beëindiging van de pilot besloten.

De provincie Drenthe en het waterschap Hunze en Aa's hebben geconstateerd dat er na het stopzetten van de pilot in het Amerdiep een natuur- en wateropgave blijft, die in de komende jaren opgepakt moet worden en tot inzet van het waterschap en de provincie zal leiden. Daarnaast is het Amerdiep een belangrijke schakel tussen het brongebied Holmers-Halkenboek en het beeksysteem van de Drentsche Aa.

Volgens gedeputeerde Rein Munniksma geven de doelen vanuit zowel het huidige als het toekomstige Provinciaal Omgevingsbeleid, de Kaderrichtlijn Water en Waterbeheer 21e eeuw een helder kader voor de inrichting van het gebied. 'De provincie zet in op het realiseren van een robuuste Ecologische Hoofdstructuur en een combinatie van natuur en water in beekdalen. In het beekdal van het Amerdiep liggen goede mogelijkheden voor de noodzakelijke verbetering van de waterkwaliteit en waterkwantiteit. Hiervoor zal het reguliere instrumentarium uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) worden ingezet. Daarbij is het waterschap vooral aan zet voor het realiseren van de 'waterdoelstellingen' en de provincie voor de natuuropgave. Vanzelfsprekend blijft er daarbij overleg met de aanwezige grondgebruikers', aldus de gedeputeerde. De agrariërs zijn op de hoogte van de afronding van de pilot en zijn geïnformeerd over de vervolgstappen van de provincie en het waterschap. Ook zal begin volgend jaar een gebiedsbijeenkomst met de grondgebruikers worden georganiseerd.