Groen!

Tussenkomst Meyrem Almaci op regeerverklaring Leterme II: Alles behalve vertrouwen en continuïteit

door Meyrem Almaci (federaal parlementslid) op 27 november 2009 in "Algemeen"

Vandaag, vrijdag 27 november 2009, vindt in het federaal parlement het debat over de regeerverklaring van Leterme II plaats. De regering zal het vertrouwen vragen aan het parlement. Groen! fractieleidster Meyrem Almaci legt in haar tussenkomst uit waarom Groen! deze regering haar vertrouwen niet kan geven.

Mijnheer de voorzitter,

Geachte collega's,

Alles komt terug.

Het wisselen van de seizoenen, de herfststormen, de regenbuien, ... de tweede regering-Leterme.

Premier Leterme gaf in zijn beleidsverklaring een bondige samenvatting van de tekst die premier Van Rompuy zes weken eerder van op deze tribune voorlas. Een beleidsverklaring die toen afgesloten werd onder de noemer `Rustige Vastheid'. Die term zal nu wel snel opgeborgen worden. Het concept van de Rustige Vastheid is al verlaten.

Het is verlaten en begraven, collega's, ongeveer anderhalf uur nadat de nieuwe regering de eed had afgelegd, op het moment dat de gewoonte van de regeringspartijen om elkaars interne documenten aan de pers te lekken, opnieuw opgenomen werd.

En ook al stond er niks spectaculair in de regeringsverklaring, het feit dat sommige meerderheidspartijen het blijkbaar nodig vonden om die onmiddellijk publiek te maken toont aan dat we nog eens vertrokken zijn voor een zoveelste rondje ruzie maken tussen de meerderheidspartijen.

Inderdaad, alles komt terug.

De eerste terugkomst is natuurlijk die van premier Leterme zelf. Na zijn desastreuze ondergang door Fortisgate, hier live in de kamer, had niemand gedacht zo snel opnieuw een regering-Leterme te krijgen.

In de soap van deze meerderheid, speelt onze premier de rol van Bobby Ewing. Bobby Ewing uit Dallas, die spectaculair verongelukt, en een jaar na datum doodleuk uit de douche stapt. De kijkers van toen zullen het zich nog wel herinneren: het voorbije jaar was niet meer dan een droom. Het enige verschil is dat Bobby Ewing bij zijn terugkeer wél de borst mocht natmaken en zijn rol verder volledig opnemen. Dat is u blijkbaar niet gegund.

Want hoewel u, geachte premier, eergisteren terug het spreekgestoelte opstapte, en doet alsof het voorbije jaar niet bestaan heeft, weet iedereen dat er iets fundamenteels veranderd is. U bent vleugellam gemaakt. U bent aangeduid om een regering te leiden binnen het netjes uitgestippelde kader van uw voorganger en chaperonnes. De bedrukte sfeer van voorbije woensdag loog er niet om. In de Senaat haalde de meerderheid zelfs het vereist quorum niet.

Zoveel enthousiasme was er voor de nieuwe regering Leterme. Het is in die omstandigheden dat vandaag ons vertrouwen wordt gevraagd, in regeerakkoord en premier. De vraag is welk vertrouwen? Wiens vertrouwen?


- Blijkbaar niet het vertrouwen van de CD&V. Want de `logische' overgang tussen de regering Van Rompuy en de regering Leterme II kon maar aan de hand van oud-premier Martens. Vreemd. Alle partijen waren het toch over uw terugkeer eens?


- Blijkbaar ook niet het vertrouwen in het vermogen om BHV aan te pakken. Niet u, maar de Koninklijk Opdrachthouder Dehaene is nu immers belast met het communautaire dossier. En dat terwijl u toch de man was van de slagzin `5 minuten politieke moed'.


- Blijkbaar niet het vertrouwen van de meerderheidspartijen. Want nog voor de regeerverklaring lekken ze al uw toespraak.

En als klap op de vuurpijl blijkt de premier zelf geen vertrouwen te hebben in zijn eigen coalitiepartners. U verklaart dat het u verheugt dat de meerderheidspartijen hun verantwoordelijkheden opnemen in de institutionele dossiers. Het zou er nog aan mankeren als het hoofd van een coalitie.

Premier, u krijgt dus weinig vertrouwen. Zelf heeft u ook niet veel vertrouwen in uw equipe.

Gelukkig, ik bedoel dit uiteraard ironisch, heeft deze meerderheid wel zeer veel vertrouwen in GDF-Suez. Want in de regeringsverklaring die voor de rest uitblinkt in absolute vaagheid, is er alvast 1 een passage duidelijk: de afspraken met Suez zullen voortgezet worden. Met andere woorden, deze regering blijft het energiebeleid uitbesteden aan een privé-bedrijf uit het buitenland. Het is dan ook niet te verwonderen dat de Belgen gemiddeld 20% meer betalen aan energiefacturen dan in de buurlanden. Ik had op zijn minst verwacht dat 6 weken na de vorige regeerverklaring en luttele dagen voor de stemming van de begroting het akkoord met Suez sluitend zou zijn. Idem voor de bankenbijdrage. Niks van dat. De twee pijlers van onze begroting zijn gebouwd op drijfzand, en niemand die het erg vindt.

Voor de vijfde maal in 2,5 jaar werd hetzelfde verlanglijstje van de regering in deze kamer opgedreund. Maar wie gelooft daar nog in? 2,5 jaar na datum zitten we met exact dezelfde problemen als bij aanvang van deze legislatuur. Geachte collega's in de meerderheid, U ontneemt dit land; zijn bewoners en vooral de mensen die het moeilijk hebben, de droom dat er eindelijk werk gemaakt zou worden van hun problemen door een notariële akte voor te lezen die samenvat waar een federale regering zich zoal mee bezig zou moeten houden, maar nooit werk van gemaakt heeft.

Terwijl het regeerakkoord spreekt van vertrouwen, tonen de feiten het tegendeel.

Samengevat: Wie vertrouwt die mensen nog?

Voorzitter,
Collega's,

Het regeerakkoord legt ook de nadruk op continuïteit. Ondertussen zijn al 34 mensen als minister, premier of staatssecretaris de revue gepasseerd. Dit defilé van personen is nefast voor de coherentie en de daadkracht, voor het goed bestuur. Het is niet verwonderlijk dat deze Regering zo weinig wetsontwerpen in het Parlement indient. Deze regering is voortdurend bezig met heropstarten, zonder ooit op kruissnelheid te komen. Er is geen sprake van visie, en het woord ambitie ontbreekt al helemaal.

Wat had dan wel in die regeerverklaring moeten staan?


1. Groene economie

Terwijl onverdachte bronnen als VN Secretaris Generaal Ban Ki Moon, Thomas Friedman, Geert Noels, ... oproepen voor een groene economie, blijft ons land verder ter plaatse trappelen. Nochtans is de groene economie de oplossing om zowel de klimaatcrisis, de sociale crisis en de economische crisis te lijf te gaan. We moeten groene jobs creëren, omdat in deze tijden van recessie de toekomst voor ons ligt, niet achter ons. Grijp deze crisis aan als een kans, in plaats van de bevolking meer te geven van hetzelfde.


2. Justitie

De premier heeft verklaard dat hij werk wil maken van een modernisering van het gerecht. Na tientallen jaren van stilstand op het departement justitie wordt het inderdaad hoog tijd dat we rechters en magistraten beter ondersteunen opdat ze hun taak ten volle kunnen vervullen en het rechtsgevoel bij de burger herstellen.

Maar, mijnheer de Eerste Minister, u heeft ook verklaard in vroegere interviews dat u geen vertrouwen heeft in het gerecht. U beschouwt uzelf als slachtoffer van het gerecht.

Wij behouden alvast ons vertrouwen in het werk van minister De Clerck en zullen vanuit de oppositie verder constructief meewerken aan de Atomiumgesprekken om tot een modernisering van het gerecht te komen. En we hopen, mijnheer de Premier, dat u in uw repliek uw vertrouwen in het gerecht herbevestigt. Want een rechtsstaat kan slechts functioneren wanneer de drie machten elkaar respecteren.


3. Sociale maatregelen

Op het moment van uw eedaflegging bij de koning raakte bekend dat het lot van Opel Antwerpen aan een zijden draadje hangt. Een zoveelste pijnlijke tragedie. U verklaarde zelf in uw regeringsverklaring dat door de economische crisis in 2009 en 2010 bij ongewijzigd beleid de werkeloosheid met 150.000 mensen zou toenemen.

Dat is een onthutsend cijfer.

Het is dan ook van het allergrootste belang dat de Regering van CD&V, Open VLD, MR, PS en CDH werk maakt van een plan dat daadwerkelijk de economische problemen aanpakt. Dat bedrijven ondersteunt. Dat mensen die het moeilijk hebben helpt. En dat economie vergroent.


4. Armoedebestrijding

Geachte premier, u hebt gesproken over 2010 als het Europees jaar van de armoede en sociale uitsluiting. Het lijkt me dan ook het uitgelezen moment om uw verkiezingsbelofte van 2 miljard sociale maatregelen eindelijk in de praktijk om te zetten. Anders gaan we binnenkort het Europees voorzitterschap in zonder concrete resultaten in eigen land. En dat terwijl de armoede elke dag verder stijgt. Niet bijster fraai, daar bent u het vast met mij eens.


5. Kopenhagen

Volgende maand vindt in Kopenhagen een uiterst belangrijke conferentie plaats. België was een van de grote voortrekkers van de Kyoto-conferentie. Voor de opvolger van die belangrijke conferentie toont België weinig ambitie. Andere leiders, andere zeden? Zeggen dat ons land, ik citeer "actief zal deelnemen aan de conferentie" is een absoluut zwaktebod. Het ligt zeer diep onder de minimumvereisten die nodig zijn om te komen tot een nieuw verregaand internationaal klimaatakkoord. Gisteren werd er in de Kamer een resolutie goedgekeurd van de groenen. Deze resolutie dringt erop aan dat de federale regering wel ambitie toont in Kopenhagen en het voortouw neemt voor een ambitieus Europees klimaatbeleid. Als wij immers geen antwoord op de klimaatverandering formuleren zullen de gevolgen niet alleen voor onze kinderen en kleinkinderen, maar ook voor onszelf, voor de huidige generatie, niet te overzien zijn. We zullen het daar bij de begrotingsbespreking nog gedetailleerd over hebben, maar het feit alleen al, dat er 800.000 euro naar de theoretische studie voor kernfusie gaat en slechts een schamele honderdduizend voor de praktijk van hernieuwbare energie, toont dat deze regering niet weet waar ze haar prioriteiten moet leggen om een antwoord te bieden op de klimaatsverandering. Of misschien, cynisch genoeg, juist wel. Luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden, is hier het leidmotief.

Geachte voorzitter, geachte collega's,

Laat me afsluiten met enkele woorden over samenwerking tussen meerderheid en oppositie. Deze regering wil werken aan het dossier van justitie over meerderheid en oppositie heen. Op zich hoeft dat niet. Ze wil anderzijds ook een oplossing voor het communautaire probleem zonder de oppositie te raadplegen. Dat is vreemd. Voor zover wij weten moet er voor de oplossing van dit probleem een tweederde meerderheid zijn. Blijkbaar wil men dit nu met een gewone meerderheid regelen. En dat terwijl de groenen altijd constructief hebben mee gewerkt aan een oplossing voor dit probleem. Geachte collega's, laat het duidelijk zijn, Groen! en Ecolo willen geen halfslachtige oplossingen of tijdelijke maatregelen. Wij willen een oplossing die de toets van de tijd kan doorstaan.

Collega's,

Een regering die zichzelf niet vertrouwt, verdient ook het vertrouwen van het Parlement niet. Het pijnlijke schimmenspel dat hier vandaag wordt opgevoerd, is ons land onwaardig. Groen! en Ecolo zullen deze Regering het vertrouwen niet geven. Ik dank U.

Contact: Meyrem Almaci -
Deel Deel
Meyrem Almaci

Federaal Volksvertegenwoordiger