Gemeente Onderbanken


Stevige kwaliteitsimpuls nodig voor ISD BOL

Analyse wijst op tekortkomingen in interne organisatie. De interne organisatie van ISD BOL moet in de komende maanden een stevige kwaliteitsimpuls krijgen. Dat blijkt uit een analyse die in opdracht van het Dagelijks Bestuur (DB) van de intergemeentelijke sociale dienst van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf is opgesteld.

De analyse wijst uit dat de huidige inrichting en werkwijze van ISD BOL niet optimaal bijdraagt aan het verwezenlijken van de organisatie-doelstelling, die met name gericht is op het bevorderen van uitstroom van mensen die zich in een uitkeringssituatie bevinden. Om de slagkracht van ISD BOL te versterken, is het nodig dat geïnvesteerd wordt in een versterking van de bedrijfsvoering (financieel, productie), in een doelmatiger inrichting van de organisatie, en in een professionelere aansturing van de organisatie-onderdelen. Verder wordt in de analyse aandacht gevraagd voor de bedrijfscultuur, waarin meer plaats moet zijn voor erkenning en waardering.

Maatregelen
De analyse is tot stand gekomen vanuit de wens om de interne organisatie van ISD BOL beter toe te rusten teneinde in de toekomst versterkt en gerichter uitvoering te geven aan de primaire uitvoeringstaken, met name het toeleiden van klanten naar een duurzame baan. Het DB is daarbij met name bezorgd over de meerjarige effecten van de huidige economische crisis op de instroom- en uitstroomcijfers van klanten in de bijstand. Het DB is van mening dat inwoners van Brunssum, Onderbanken en Landgraaf die hun baan verliezen en die zelfstandig in hun inkomen willen voorzien, recht hebben op een intergemeentelijke sociale dienst die optimaal functioneert en werkzoekenden optimaal faciliteert. Overigens benadrukt het bestuur dat uit een recent klanttevredenheidsonderzoek (2008) blijkt dat klanten tevreden zijn over de huidige dienstverlening, die een 6,9 als rapportcijfer krijgt.

Op basis van de huidige analyse wil het Dagelijks Bestuur komen tot een drietal voorlopige maatregelen, te weten het versterken van de leiding, het verbeteren van de interne financiële controle, en het voeren van een intern debat over waarden en normen. Het Dagelijks Bestuur benadrukt dat de analyse een goede basis biedt om te komen tot een sterk en succesvol ISD BOL.

ISD BOL
In ISD BOL werken de voormalige sociale diensten van de gemeenten Brunssum, Onderbanken en Landgraaf samen. ISD BOL voert voor deze drie gemeenten per 1 januari 2007 de sociale dienst uit: de uitvoering van de Wwb en alle daarmee samenhangende wetten. Bij ISD BOL werken 100 medewerkers (circa 80 fte). Het klantenbestand telt ongeveer 2.000 mensen. Het Dagelijks Bestuur wordt gevormd door de drie wethouders Sociale Zaken van de deelnemende gemeenten, Jos Janssen, voorzitter (Brunssum), Hans Ubachs (Onderbanken) en Marie-José Kamps (Landgraaf).