Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 27 november 2009

Grote kostenverschillen Nederlandse brokers

De kostenverschillen tussen de diverse Nederlandse brokers zijn zeer groot. Hoge transactietarieven en aanvullende kosten kunnen beleggers flink wat rendement schelen. Prijsvechters Lynx en Today's Brokers vormen daarom dan ook een zeer aantrekkelijk alternatief. Dat blijkt uit het brokeronderzoek dat Beleggers Belangen, het onafhankelijke weekblad voor de actieve belegger, vandaag heeft gepubliceerd.

Het eerste exemplaar van het brokeronderzoek werd vandaag door hoofdredacteur Johan Brinkman symbolisch overhandigd aan Rogier Groen, medeoprichter van Lynx. De overhandiging gebeurde aan het begin van de Dag van de Belegger. Bezoekers van dit evenement in de RAI in Amsterdam kunnen op 27 en 28 november bij stand 30 een exemplaar van het onderzoek afhalen. Ook kunnen belangstellenden via www.beleggersbelangen.nl/beursactie een (extra) exemplaar bestellen.

Onnodige tarieven
Veel beleggers zullen niet snel van broker wisselen. Toch kan dit met het oog op de enorme kostenverschillen zeer interessant zijn. De kostenbewuste belegger kan veel onnodige tarieven vermijden met de keuze voor de voor hem juiste broker. Behalve de grote kostenverschillen zijn er natuurlijk ook andere belangrijke pijlers, zoals het aangeboden productaanbod, de informatievoorziening en daarmee samengaande gebruiksgemak en de geboden service.

Handelsmogelijkheden
Voor het onderzoek is Beleggers Belangen uitgegaan van vier belangrijke pijlers, die allen een wegingsfactor hebben meegekregen. De in rekening gebrachte kosten wegen het zwaarst (60%), gevolgd door de aangeboden handelsmogelijkheden (15%), het gebruiksgemak (15%) en de geleverde service en extra's (10%). Uit het onderzoek is op basis van de beoordeling op deze punten een ranglijst gekomen.

Winnaar
Lynx is de winnaar van het brokeronderzoek, gevolgd door Today's Brokers. ABN Amro, dat in tegenstelling tot Binck en Alex goed scoort op handelsmogelijkheden, is op ruime afstand derde. ING scoort weliswaar goed op het gebied van kosten, maar doet het het slechtst op de andere drie punten en komt daardoor in de totaalstand uiteindelijk op de laatste plaats uit. Rabobank, dat het slechtst scoort op het vlak van de kosten, komt uit op de voorlaatste plaats.

Prijsvechters
Wat vooral in het oog springt, is dat de kostenverschillen enorm zijn. Prijsvechters Lynx en Today's Brokers hanteren aanzienlijk scherpere ordertarieven dan de concurrentie en zijn daardoor verreweg het goedkoopst. Behalve de lage ordertarieven, zijn ook het bewaarloon en de voor dividend in rekening gebrachte kosten zeer belangrijke factoren, waar ten onrechte vaak minder aandacht voor is.

Handelssysteem
Aangezien Lynx en Today's Brokers als enige Nederlandse brokers geen bewaarloon, en bovendien ook geen dividendkosten in rekening brengen, vormen ze een zeer aantrekkelijk alternatief voor de belegger die minimale kosten nastreeft. Beide partijen maken gebruik van het supersnelle en betrouwbare handelssysteem van Interactive Brokers. Omdat dit bijna volledig Engelstalig is, vergt het wel de nodige aandacht, maar gezien de enorme kostenverschillen is dat zeker de moeite waard.

Noot voor de redactie (