Partij van de Arbeid
Den Haag, 26 november 2009

Vragen van de leden Van Dam en Eijsink (beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie

over het onderscheppen Russische bommenwerpers boven de Noordzee.


* Wat is uw politieke beoordeling over het voorval waarbij Nederlandse F16's twee Russische vliegtuigen hebben onderschept boven de Noordzee? Denkt u dat er hier sprake is geweest van een bewuste provocatie van Russische zijde?{1}
* Hoe vaak hebben zich in de afgelopen drie jaar dergelijke onaangekondigde Russische vluchten vlakbij Nederlands luchtruim voorgedaan? Hoe vaak zijn deze vluchten door de Nederlandse luchtmacht onderschept?
* Hoe vaak hebben zich in de afgelopen drie jaar dergelijke onaangekondigde Russische vluchten vlakbij NAVO of EU-luchtruim voorgedaan? Hoe vaak zijn deze vluchten door de luchtmacht van NAVO- of EU-partners onderschept?
* Voeren NAVO-landen zelf ook onaangekondigde vluchten uit in de buurt van Russisch luchtruim?
* Is er sinds het incident met de Russische vliegtuigen tijdens de NAVO-Top in Noordwijk{2} contact geweest met de Russen over deze provocatie? Zo ja, wat heeft u daarbij overgebracht?
* Bent u bereid om met Rusland in contact te treden om uw ongenoegen te uiten over het incident van 24 november jl. en om aan te geven dat een vruchtbare samenwerking tussen Rusland en de NAVO alleen kan bestaan zonder dergelijke provocaties? Zo ja, hoe en wanneer gaat u dit aan de orde stellen?