Europese primeur: 60 000 ton gecertificeerde 'mv' soja in Gentse haven. Een serieuze (dierenvoeder)stap naar duurzaamheid!

27/11/2009 10:15

BEMEFA

Vandaag neemt de Belgische mengvoedersector, als eerste in Europa, 60 000 ton gecertificeerde maatschappelijk verantwoorde (mv-) soja in ontvangst. Geen soja uit ontboste gebieden, een degelijk loon voor de sojaboeren en een beperkt gebruik van pesticiden zijn enkele van de strenge eisen.

De leden van BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, hebben een engagementsverklaring ondertekend om dit jaar 100 000 ton mv-soja in te voeren (10% van de jaarlijks verbruikte hoeveelheid soja voor dierenvoeders in België). BEMEFA heeft hiervoor een intentieverklaring ondertekend met de leverancier, Cefetra / Vanden Avenne Izegem.

Onafhankelijke derden worden 'de boer' opgestuurd (Brazilië, Argentinië) om volgende aspecten te controleren: respect van de wetgeving, geen soja afkomstig uit recent ontboste gebieden, degelijk loon, registratie en controle van gebruik van meststoffen, pesticiden,-

De bedoeling is dat tegen 2015 stapsgewijs 100% van de soja bestemd voor de Belgische mengvoederindustrie maatschappelijk verantwoord is (1 miljoen ton soja per jaar wordt ingevoerd). Maar daar blijft het niet bij. België speelt immers locomotief voor de Europese trein en hoopt naast de gesprekken met Nederland, Duitsland en Zweden ook in Engeland en Frankrijk interesse op te wekken voor dit project. Het ultieme streefdoel is de volledige 30 miljoen ton soja, die jaarlijks in Europa wordt ingevoerd, maatschappelijk verantwoord te maken.

België en Europa zijn grotendeels afhankelijk van de invoer van plantaardige eiwitten, waaronder soja, van buiten Europa: 85% van de behoeften wordt ingevoerd.

Voor meer informatie kan u steeds terecht op http://www.bemefa.be/Sustainability.aspx en op http://www.bemefa.be/QualitySystemsBemefa.aspx

BEMEFA vzw, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw. BEMEFA staat voor voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en dienstverlening naar haar leden mengvoederfabrikanten.

Noot aan de redactie: