Gemeente Bronckhorst
---


P-10 organiseert congres over oplossingen bevolkingskrimp Doel keuzes maken en opdracht formuleren voor overheden

De P-10, het samenwerkingverband van de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland, organiseert in mei 2010 een landelijk congres over de bevolkingskrimp op het platteland. Het congres met de titel 'Toekomstbestendig platteland, oplossingen voor leefbaarheid en demografische ontwikkelingen' richt zich vooral op het zoeken van oplossingen en het aangaan van uitdagingen.

Bevolkingskrimp is een actueel onderwerp dat hoog op de politieke agenda staat. Veel partijen besteden aandacht aan de krimp, de vergrijzing, de ontgroening en de gevolgen daarvan voor de leefbaarheid. Wat opvalt, is dat er vaak enkel wordt ingegaan op bevestiging van de problemen die het afnemen van het aantal inwoners heeft voor de leefbaarheid en het niveau van de voorzieningen. De P10 stelt ook het platteland en de leefbaarheid centraal, maar wil een stap verder zetten. De problematiek is duidelijk, maar het is tijd om te bepalen hoe problemen aangepakt gaan worden, welke keuzes er zijn en welke ontwikkelingen en trends nog stuurbaar zijn of niet. Het congres moet resulteren in de formulering van opdrachten voor bestuurlijk Nederland op lokaal, provinciaal en rijksniveau. De volgende stap is deze opdracht goed bij bestuurlijk Nederland onder de aandacht te brengen

Leefbaarheid op het platteland
Onderwerpen die tijdens het congres worden besproken zijn bijvoorbeeld: . Duidelijk maken wat het begrip 'leefbaarheid op het platteland' precies betekent. Een heldere inhoud van dit begrip is nodig om goed te doorgronden wat de omvang van de uitdagingen voor de toekomst is en welke keuzes gemaakt moeten worden; . Bepalen welke van de trends die op ons afkomen geaccepteerd moeten worden en welke op (onderdelen) bestuurbaar zijn; . Een opdracht formuleren voor bestuurlijk Nederland over de leefbaarheid van het platteland, inzicht krijgen in de keuzes hieromtrent, duidelijk maken welke rol de verschillende overheden hebben en een handreiking geven over hoe op verantwoorde wijze keuzes gemaakt kunnen worden.

Iedereen die zich betrokken voelt bij dit onderwerp is welkom, maar bestuurders van plattelandsgemeenten, maatschappelijke organisaties, provinciale bestuurders en betrokken ministers en staatssecretarissen worden vooral uitgenodigd.

Hengelo (Gld), 27 november 2009

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.
-----------------------
Banninkstraat 24a
7255 KE Hengelo (Gld)
Postbus 200
7255 ZJ Hengelo (Gld)
T (0575) 75 02 50
E info@p-10.eu
I www.p-10.eu

De P10 is een samenwerkingsverband van de tien grootste plattelandsgemeenten van Nederland: Aa en Hunze, Berkelland, Borger-Odoorn, Bronckhorst, Hulst, Ooststellingwerf, Opsterland, Schouwen-Duiveland, Sluis en Westerveld.


---- --