Ingezonden persbericht


Tilburg, 27 november 2009

VVD Initiatiefvoorstel 'Kraken bestrijden' Tilburg

Krakers breken in in andermans huis of andere gebouwen om daar gratis te kunnen gaan wonen. Iedereen in Nederland moet hard werken en sparen om een dak boven hun hoofd te kunnen betalen, terwijl krakers te lui zijn om te werken en tot nu toe gewoon hun gang mogen gaan. Voor de VVD-fractie is dit een doorn in het oog.

Wij juichen het wetsvoorstel kraken en leegstand dan ook toe waarmee kraken strafbaar wordt gesteld. Kraken kan met dat wetsvoorstel een celstraf opleveren van 1 jaar of, als het kraken gepaard gaat met dreigen, 2 jaar. Ook wordt expliciet geregeld dat een gekraakt gebouw ontruimd kan worden op basis van het strafrecht.

Snel en hard optreden tegen krakers. Dat is wat volgens de VVD-fractie ook in Tilburg moet gebeuren. Daarom stellen we met dit initiatiefvoorstel voor een inventarisatie te maken van alle in Tilburg gekraakte panden. We hebben eerder vragen gesteld over kraken in Tilburg. Het college gaf aan niet te weten hoeveel panden er in Tilburg worden gekraakt.

Ook stellen we voor om, direct nadat de wet Kraken en leegstand in werking treedt, alle gekraakte panden in Tilburg te ontruimen. Volgens de VVD-fractie moeten de krakers direct strafrechtelijk worden vervolgd. Na deze ontruimingsronde geldt als uitgangspunt dat bij elk nieuw geval van kraken direct overgegaan wordt tot ontruimen. We dragen het college op daartoe een actieplan te formuleren en dit ook te bespreken in de driehoek. We vragen niet om een ellenlange nota, maar bij wijze van spreken 1 A4'tje met een overzicht van de acties die ondernomen worden om de panden ontruimd te krijgen, gekoppeld aan een deadline.

Als je kunt kraken, kun je ook werken. We kunnen ons echter niet aan de indruk onttrekken dat er krakers zijn die een uitkering ontvangen. We stellen dan ook voor om de krakers die in Tilburg in de bijstand zitten te onderwerpen aan verscherpt toezicht en strikte handhaving van de plicht om volledig mee te werken aan het vinden van werk. Iedereen in de bijstand is verplicht elke vorm van algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden. De VVD-fractie is voorstander van maatregelen die leegstand echt tegengaan. De VVD-fractie ziet ook dat de situatie op de woningmarkt er toe leidt dat veel mensen tegen wil en dank twee woningen hebben en daarmee te maken hebben met dubbele woonlasten. Door hypotheekverstrekkers worden op dit moment mogelijkheden verkend om ondersteuning te bieden aan mensen die hierdoor in de knel komen. Met name wordt gedacht aan tijdelijke verhuur met toestemming van de bank. We stellen voor dat de gemeente dit proces ondersteunt door het initiëren van een online leegstandsloket en het actief informeren over mogelijkheden van tijdelijke verhuur. Dit laatste kan in de vorm van een publiekscampagne (bijvoorbeeld de gemeentelijke pagina in de Tilburgse Koerier).

Besluit

I
De gemeenteraad draagt het college op om een inventarisatie te maken van alle in Tilburg gekraakte panden.

II
De gemeenteraad van Tilburg spreekt uit dat, indien het wetsvoorstel wordt aangenomen, er optimaal gebruik gemaakt moet worden van de mogelijkheden die de wet Kraken en leegstand biedt om kraken te bestrijden. De gemeenteraad draagt het college op kraken te bestrijden waarbij als uitgangspunten gelden:
- direct nadat de wet Kraken en leegstand in werking treedt, worden alle gekraakte panden in Tilburg ontruimd
- in het driehoeksoverleg maakt de gemeente zich sterk voor directe vervolging van krakers
- na deze ontruimingsronde wordt bij elk nieuw geval van kraken direct overgegaan tot ontruiming

III
Tevens draagt de gemeenteraad het college op om de krakers die in Tilburg in de bijstand zitten te onderwerpen aan verscherpt toezicht en strikte handhaving van de plicht om volledig mee te werken aan het vinden van werk. Indien niet volledig wordt meegewerkt aan het vinden van werk, wordt de uitkering stop gezet.

IV
De gemeenteraad draagt het college op om een online leegstandsloket te initiëren en Tilburgers actief te informeren over mogelijkheden van tijdelijke verhuur.

namens de VVD-fractie,

Roel Lauwerier


---