Cofely GDF Suez

Cofely Nederland, KlokBouw BV en RWZI Biest-Houtakker, een deal van het zuiverste water

26 november 09 |

Bunnik. Cofely Nederland, Klok Bouw BV en Waterschap De Dommel hebben een overeenkomst gesloten waarbij Cofely en KlokBouw BV volledig verantwoordelijk worden voor ontwerp, bouw en ingebruikname van de rioolwaterzuiveringinstallatie (RWZI) Biest-Houtakker. De RWZI wordt volledig aangepast en gerenoveerd volgens de nieuwste inzichten op het gebied van afvalwaterbehandeling. Een combinatie van een biologisch proces en een zandfiltratie waarbij sprake is van een substantieel lager energieverbruik. De overeenkomst vertegenwoordigt een waarde van ruim 14 miljoen euro.

Waterschap De Dommel zorgt voor schoon, voldoende en veilig water in Midden-Brabant. Om het rioolwater te zuiveren heeft het waterschap 8 rioolwaterzuiveringen. Een daarvan is Biest-Houtakker. De RWZI Biest-Houtakker is een biologische rioolwaterzuiveringsinstallatie die in 1976 is gebouwd en ruim 75.000 huishoudens in de omgeving van Tilburg bedient. Hoewel de huidige installatie voldoet aan alle geldende voorschriften, zijn aanpassingen in ontwerp en configuratie noodzakelijk om ook in de toekomst aan de steeds strengere lozingseisen te voldoen. Daarnaast heeft het waterschap oog voor duurzame ontwikkelingen. Waterschap Dommel zuivert elk jaar ruim 100 miljoen kubieke meter afvalwater tot schoon oppervlaktewater. De kwaliteit van het gezuiverde afvalwater moet echter steeds verder worden verbeterd. Zo geeft de Europese Unie in de Kaderrichtlijn Water regels voor de bescherming van het oppervlakte- en grondwater. Volgens deze Kaderrichtlijn moet het oppervlaktewater in 2015 in goede ecologische en chemische toestand zijn. Zo mag het geloosde water slechts een zeer lage concentratie fosfaat en stikstof en vrijwel geen zwevende stoffen bevatten.

Nieuwe vorm van aanbesteding

Om aan deze eisen te kunnen voldoen, heeft Waterschap De Dommel besloten de RWZI Biest-Houtakker aan te passen. Een opdracht die is gegund aan de combinatie Cofely Energy & Infra-Watersolutions en Klokbouw BV. "Deze vorm van aanbesteding is nieuw in de waterbranche. Zo worden wij volledig verantwoordelijk voor ontwerp, aanpassing en bouw van de installatie en voor alle procestechnologische, werktuigbouwkundige, civieltechnische, elektrotechnische en procesbesturingswerkzaamheden", licht directeur Ruud Majenburg, Lid van het Executive Team en Algemeen Directeur Cofely marktsegment- en specialistische bedrijven, toe. "Het waterschap heeft de keuze op de combinatie Cofely en KlokBouw BV laten vallen, omdat onze aanbieding de economisch meest voordelige inschrijving was. Bij de gunning is gekeken naar kwalitatieve aspecten van de aanbieding maar ook naar de totale levensduurkosten. Naast de aanneemsom zijn daarin verwerkt het energieverbruik, de slibverwerkingskosten, onderhoudskosten en het chemicaliënverbruik. Door toepassing van een ABW-filter hebben we de energiekosten kunnen verlagen. Dit filter is zo opgebouwd dat minder opvoerhoogte en minder vermogen nodig is om het afvalwater te filteren, met als resultaat een substantieel lager energieverbruik."
---

Over Cofely

Cofely maakt deel uit van GDF SUEZ Energy Services, de Europese leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening. Cofely in Nederland telt 7.600 medewerkers en realiseert een omzet van 1.3 miljard euro.

GDF SUEZ Energy Services ontwikkelt totaaloplossingen voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek. Van ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties tot het bieden van oplossingen op het gebied van energie en langdurig multidisciplinair beheer en het beheer van nutsvoorzieningen. GDF SUEZ Energy Services telt 80.000 medewerkers en realiseert een omzet van 14 miljard euro.

GDF SUEZ Energy Services is een bedrijfsonderdeel van GDF SUEZ, een van de grootste energieleveranciers van de wereld.

Over KlokBouw BV

KlokBouw BV is een van de werkmaatschappijen van de in Druten gevestigde holding BV Verenigde Bedrijven van de Klok. Gewoon doen! Dat is in twee woorden onze bedrijfsfilosofie. Gewoon doen staat voor een nuchtere benadering van elke opdracht. Of het nu gaat om de bouw, verbouw, renovatie of het onderhoud van een
rioolwaterzuiveringsinstallatie, appartementencomplex of een turnkey-kantorengebouw de opdrachtgevers kunnen rekenen op de hoogwaardige kennis, vakmanschap en betrokkenheid die in KlokBouw verenigd is.

KlokBouw BV telt 150 medewerkers en realiseert een omzet van 75 miljoen en is gevestigd in Nijmegen. Wij beschikken over een rijke historie in de civieltechnische bouw. Sinds 1973 verdienen wij onze sporen onder andere in de bouw maar ook renovatie- en uitbreidingsprojecten van rioolwaterzuiveringen.