Ingezonden persbericht



---


Persbericht

Doetinchem, 30 november 2009

Bernard Wientjes op bezoek in de Achterhoek: "Alleen innovatie & ondernemerschap krijgen ons uit de crisis".

Op uitnodiging van VNO-NCW Achterhoek was dé voorman van de grootste werkgeversorganisatie vrijdagmiddag 27 november bereid een uur met Achterhoekse ondernemers te praten over hun ervaringen met het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders. Belangrijkste conclusie: Alleen ondernemerschap in combinatie met duurzaamheid helpen ons uit de crisis, de overheid kan daarbij veel doen om het bedrijven makkelijker te maken. Dus voor ondernemers die willen overleven: focus op je bedrijf, innoveer op een duurzame manier, 'vergeet' de overheid en ondernéém gewoon.

Gespreksleider Hans Alberse, voorzitter regionaal programmateam Duurzame economie stond uiteraard stil bij de prijs van gastheer Kaak Nederland in Terborg voor 'beste leerbedrijf van Nederland', die het bedrijf kort geleden won. Met een flitsende film over een halfjaar Aanvalsplan werd Wientjes effectief op de hoogte gebracht van de Achterhoekse initiatieven. Vervolgens kwamen zeven bedrijven en woningcorporaties aan het woord. Het werd een strak geregisseerd maar toch intiem, intensief en positief uur kennismaken met kleinere en grotere ondernemers die aan Wientjes vertelden wat hun ervaringen waren met het Aanvalsplan Achterhoek Authentiek Anders. Acties uit dit plan richten zich op intensiveren van de samenwerking tussen bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en overheid, op 'tempo maken' en op het stimuleren van duurzame innovaties.

Bedrijven en corporaties zoals PfiXX Solar Systems en bouwbedrijf Bussman en Wonion spraken zich positief uit over de veel sterker gevoelde samenwerking én de aanmerkelijke versnelling die zij aan den lijve hebben ondervonden. Dat was mogelijk door procedures voor bouwvergunningen flink in te korten en door de aanbestedingsregels van de acht gemeenten te uniformeren. Door aan de A-wijken een wedstrijdelement te koppelen werden gemeenten en corporaties 'verleid' mee te doen, aldus Sité Woondiensten. En dat werkte. "Maar ook de verliezers waren enthousiast", aldus winnaar Wonion. Koninklijke Hulshof, dat leer produceert en uit het restproduct voedsel en biogas maakt, is hiervoor een mooie publiek-private samenwerking met het Waterschap aangegaan.

Wientjes stelde dat regelgeving een heikel onderwerp is. In Den Haag worden regels weggenomen, maar de uitvoering is in regionale handen en die moet klantvriendelijk zijn. Er zijn al gemeenten die geen vergunningensysteem hanteren voor bedrijven, wel algemene regels. Wat in Den Haag niet tussen de oren zit, is dat de Achterhoek een regio met relatief veel hoogwaardige industrie is. Nu de regering gaat inzien dat (groene, niet vervuilende) industrie een volwaardige speler is in de kennis- en informatiemaatschappij, is het tijd dat de Achterhoek dat breed bekend maakt, en daarbij ook aangeeft wat het gebied nodig heeft. De aanbestedingswet wordt aangepast, de voorwaarden om te ondernemen zijn goed. "Geef goede voorbeelden en maak het leven van de lokale bestuurders niet al te gemakkelijk" besloot Wientjes. Foppe Atema, voorzitter VNO-NCW Achterhoek en de Achterhoekse Industriële Kringen, overhandigde hem het eerste exemplaar van de brochure Nu Doorpakken met de resultaten van negen maanden 'aanvallen'.
---



Ingezonden persbericht