New York 5 wint Open Fort 400 prijsvraag


AMSTERDAM, 20091130 -- Een team van vijf New Yorkse architectenbureaus onder leiding van het Rotterdamse Stereo Architects heeft winst behaald bij de prijsvraag 'Open Fort 400', uitgeschreven door Ymere en het NAi in samenwerking met de gemeente Amsterdam. In het kader het Hudson jaar, de viering van de 400-jarige band tussen New York en Amsterdam, vroegen zij een ontwerp dat een relatie legt tussen de twee steden. Tevens moet het ontwerp als katalysator een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de Buiksloterham op de noordelijke IJ-oevers. Bij het winnende New York 5 project is werkelijk aan twee zijdes van de oceaan gewerkt.

In zeer korte tijd heeft Stereo Architects een team van New Yorkse architecten samengesteld om mee te werken aan het ontwerp. Zij selecteerden vijf opkomende bureaus: HWKN, L.E.FT, PARA-Project, Phu Hoang Office en Work architecture company. Enkele van hen namen eerder deel aan de New York Young Architect Program en het Young Architect Forum. Elk bureau maakte een ontwerp voor een toren binnen een glazen gebouw dat door Stereo Architects ontworpen is. Ook in Nederland zelf heeft Stereo Architects samenwerking opgezocht. Om aan de hoge duurzaamheidsambitie gehoor te geven, hebben BenR Adviseurs een aantal maatregelen voorgesteld waarmee gestreefd wordt om aan het LEED Platinum certificaat te voldoen. LOLA landscape architects, waarmee langer een hechte band bestaat, ontwierp de openbare ruimte en assisteerde in de uitwerking van het plan.


Voorzitter van de jury is Mels Crouwel (voormalig Rijksbouwmeester), die verder bestaat uit Ronald Rietveld (landschapsarchitect), Saskia Bos (decaan Cooper Union), Russel Shorto (schrijver New York Times), Pieter Klomp (projectleider Noordwaarts), Maarten van Poelgeest (wethouder Ruimtelijke ordening Amsterdam), Ole Bouman (directeur NAi) en Roel Steenbeek (voorzitter raad van bestuur Ymere). Zij zeiden over New York 5: "De jury is onder de indruk van de energie en het enthousiasme die het project uitstraalt. Het is een bijzonder origineel idee om op deze manier met New York om te gaan, en daadwerkelijk vijf architecten uit New York te betrekken bij het ontwerp, ondanks de geringe beschikbare tijd. Het proces is bijzonder inspirerend en biedt een verfrissende kijk op de rol van de ontwerper in cultureel-maatschappelijke vraagstukken."


Naast New York 5 heeft ook het ontwerp "Open Frame" een prijs gekregen. De gemeente Amsterdam en Ymere gaan samen in gesprek met de twee winnaars over de verdere uitwerking. Op 18 december wordt de tentoonstelling over de Ymere NAi ideeënprijsvraag 2009 'Open Fort 400' in de Zuiderkerk in Amsterdam geopend. Bij de tentoonselling, die te zien is tot 27 februari, verschijnt een publicatie, uitgegeven door NAi Publishers.





Ingezonden persbericht