SOLARIS – Grote bestelling voor Oerlikon Systems

SOLARIS – Grote bestelling voor Oerlikon Systems

BALZERS, Liechtenstein--(BUSINESS WIRE)-- 20091127 --

Een vooraanstaande Europese fabrikant van kristallijne zonnecellen heeft voor het eerst een grote bestelling geplaatst voor meerdere SOLARIS-systemen. SOLARIS, dat diverse voordelen biedt dankzij zijn revolutionaire coatingtechnologie, werd enkele weken geleden op de markt gebracht. De klant gaat SOLARIS van Oerlikon Systems gebruiken om zijn productiecapaciteit in Noord-Amerika aanzienlijk uit te breiden. De levering van het systeem zal in de loop van volgend jaar plaatsvinden. “Onze originele strategie om een compact, rendabel platform te leveren met single-waferverwerking blijkt aan te slaan bij fabrikanten van fotovoltaïsche systemen,” aldus Andreas Dill, hoofd van Oerlikon Systems.

Tot dusver concentreerde Oerlikon Systems zich met name op halfgeleider- en coatingtechnologieën. Na het verleggen van de focus houdt het bedrijf zich nu tevens bezig met veelbelovende nanotechnologietoepassingen. Met deze aanzienlijke bestelling voor SOLARIS heeft het bedrijf een belangrijke voet tussen de deur gekregen in de fotovoltaïsche kristallijne zonnecelindustrie. Met dit succes heeft Oerlikon zich geplaatst als belangrijke fabrikant in de fotovoltaïsche industrie op het gebied van technologie en uitrusting, namelijk met Oerlikon Solar voor de thin-filmtechnologie en met Oerlikon Systems voor de kristallijne technologie. “Beide processen vullen elkaar aan met hun respectieve toepassingsgebieden. De Oerlikon Group zal met haar toonaangevende technologie hiervan in beide groeimarkten de vruchten plukken,” aldus Thomas Babacan, Chief Operating Officer van Oerlikon.

Lage ‘eigendomskosten’

SOLARIS werd ontworpen voor de coating van de voor- en achterzijde van kristallijne silicium zonnecellen met behulp van een schone PVD-spuittechnologie. Door de mogelijkheid meerdere lagen aan te brengen, is het systeem geschikt voor het aanbrengen van een passiverings- en SiN-coating op de voorzijde en coating van de achterzijde met diverse materialen. Het systeem neemt slechts weinig vloeroppervlak in (3,3 x 2,2 m) en kan eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande productielijnen. Hierdoor zijn de ‘eigendomskosten’ van SOLARIS opmerkelijk laag.

“Voor deze klant betekent de SOLARIS-productieoplossing een grote stap voorwaarts op weg naar een rendabele productie van zonnecellen. Uiteindelijk zal het systeem ertoe bijdragen dat de fotovoltaïsche technologie - en de sector - netpariteit zal realiseren,” aldus Andreas Dill, hoofd van Oerlikon Systems.

Innovatie is de basis

De SOLARIS-bestelling werd voorafgegaan door grondige evaluatietests, waarbij de flexibiliteit en betrouwbaar hoge output gunstig beoordeeld werden in vergelijking met standaard SiN-coatingoplossingen. “Bij de ontwikkeling van een concept naar een volledig functioneel systeem in slechts 24 maanden hebben onze ontwikkelings- en fabricageteams een beroep gedaan op het innovatieve talent uit de hele Oerlikon Group zodat het nieuwe SOLARIS-systeem snel op de markt kon worden gebracht,” vervolgt Thomas Babacan, COO van Oerlikon. Het huidige succes op de fotovoltaïsche markt is slechts het begin voor SOLARIS. De ontwikkelingsteams van Oerlikon zijn zelfs al bezig de laatste hand te leggen aan nieuwe systemen voor de massaproductie van aanraakschermen, thermo-elektrische apparaten en generatoren of thin-film accu's (voor de nieuwste oplossingen voor de opslag van energie).

Oerlikon – Enabling High Technology

Oerlikon (SIX:OERL) is een van de meest vooraanstaande internationale industriële hightechbedrijven, gespecialiseerd in machine- en installatietechniek. Het bedrijf is toonaangevend op het gebied van industriële oplossingen en innovatieve technologieën voor textielfabricage, thin-film solar- en thin-film coatingsystemen, aandrijvingen, en precisie- en vacuümsystemen. Oerlikon, dat opgericht is in Zwitserland en al honderd jaar ervaring heeft, is een belangrijke internationale speler met een personeelsbestand van meer dan 16.000 medewerkers in 158 vestigingen verspreid over 37 verschillende landen. De verkopen van het bedrijf bedroegen CHF 4,8 miljard in 2008, waarmee het een eerste of tweede plaats bezette op de respectieve mondiale markt.

Foto’s/multimediagalerij: http://www.businesswire.com/cgi-bin/mmg.cgi?eid=6109075〈=nl

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Sven E. Jarby
Hoofd van Marketing & Communications
Oerlikon Balzers Coating Ltd.
Business Unit Systems
Tel +423 388 4878
Fax +423 388 5426
sven.jarby@oerlikon.com
of
Burkhard Boendel
Hoofd van Corporate Communications
OC Oerlikon Management AG
Tel +41 58 360 96 02
Fax +41 58 360 91 93
pr@oerlikon.com

www.oerlikon.com

Ticker_symbol SWX:OERL
ISIN CH0000816824