KNMG

Van droom naar daad

startdatum 27 november 2009
einddatum 27 november 2009
tijd 09.30 - 17.30 uur
locatie Antropia, Driebergen
onderwerp Van droom naar daad

Inspiratie voor duurzame gezondheidszorg

Op deze bijzondere dag ontmoet u pioniers van innovaties in de zorg. Waarom slaan sommige innovaties aan en andere niet? Succesvolle innovaties houden rekening met de volgende ontwikkelingen:


* van ziekte naar gezondheid,

* van individu naar context;

* van vraag/aanbod naar dialoog;

* van monodisciplinair naar multidisciplinair;
* van top-down sturen/controle naar interactief ontwikkelen en leren.

Maar hoe breng je dat in praktijk? Welke lessen zijn er te leren?

Laat u inspireren en verrassen door bijzondere sprekers zoals: Els Borst (oud minister, voorzitter NFK), Kim Putters (Hoogleraar EUR en lid Eerste Kamer), Bart Berden (St Elisabeth Ziekenhuis), Hans van Putten (Thomashuizen/De Herbergier), Jos de Blok (Buurtzorg Nederland), Louis Overgoor (huisarts, pionier Big!Move), Maarten Ploeg (DVN), Michel van Schaik (Rabobank), Mariet Paes (Provinciale Raad Volksgezondheid) en Jan Kremer (hoogleraar Radboud-universiteit Nijmegen, pionier MijnZorgNet) en de dag zal worden afgesloten door een ambtenaar van VWS.

In deelsessies kunt u zelf aan de slag met:


* Uw drijfveren tot vernieuwing; uw resultaten, enthousiasme en de knelpunten waar u als pionier tegenaan loopt
* Uw ideeën hoe de eigen vernieuwingspraktijk duurzaam te maken; het belang van een gedeelde droom; toepassen in uw praktijk van e-health
* Uw wensen over wat de komende 5 jaar hiervoor nodig is aan bevordering van leiderschap van professionals/bestuurders en van een programma voor ondersteunend en praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek.

Deze conferentie wordt georganiseerd door de stichting Inspiratie voor duurzame gezondheidszorg i.o. met steun van ZonMW en verschillende sponsors.

De stichting Inspiratie voor duurzame gezondheidszorg (i.o.) promoot innovaties in de zorg waardoor patiënten partner kunnen worden in een duurzaam stelsel van zorg. De stichting is het initiatief van Leo Kliphuis (LVG), Mariet Paes (Provinciale Raad Volksgezondheid en Maatschappelijke Zorg Noord-Brabant), Albert Peters (longarts en voorzitter Zorgnetwerk COPD Gooi en Vechtstreek), Koo Koningsberger (voorheen Verbindend Vernieuwen), Jan Huisman (partner Adviesbureau Hasper en van der Torn).

1. Plenair
Els Borst: van systeem naar mens
Kim Putters: de kracht van de werkvloer; ruimte voor bestuur in de zorg Hans van Putten, Jos de Blok, Bart Berden, Louis Overgoor, Maarten Ploeg, Michel van Schaik (ronde tafel gesprek) Mariet Paes: hoofdlijnen programma Inspiratie voor duurzame gezondheidszorg Jan Kremer: patiënt-power in vruchtbare netwerken; een gedeelde droom

2. Werksessies waarin u in gesprek komt met pioniers en met elkaar Samenwerken met 'Open Mind, Open Heart, Open Will' Een masterclass over samenwerking tussen patiënten, verwanten en zorgprofessionals. Jan Huisman, Albert Peters (longarts) en Ludwig Schillings (sociotherapeut azM Herstelzorg) koppelen de praktijk van innovatie en gedragsverandering in een zorgnetwerk aan de Theorie U van Otto Scharmer.

Inspiratie voor samenwerking in een duurzame dialoog; benutting van e-health innovaties Met medewerking van Jopie Verhoeven (voorzitter NPCF), Alex Lindenburg (Magneet ziekenhuizen), Marcel Snijders (Planetree Nederland), Judith Meijer (NIKIM), Eglantine Barents (DVN), Laurens Waling (Alares) en Koo Koningsberger.

Inspiratie en motivatie voor gezond gedrag
Met medewerking van Jacqueline van Riet (huisarts), Marijn Aalders (fysiotherapeut en pionier Big!Move), Laurent de Vries (Directeur GGD Nederland), Ben Rensen (GGD Utrecht), Elly Vogelzang (directeur gezondheidscentrum), Gerrie Leijten (centrum Jeugd en Gezin) en Leo Kliphuis.

Inspiratie voor samenwerking tussen professionele en informele zorg Met medewerking van Sabine Smits en Hans van Nassau (Kenniscentrum Zelfhulp en Ervaringsdeskundigheid), Hannie Penninx (dorpsondersteuner), Ad van Neerrijnen (zorgcoöperatie), Klaartje van Montfort (directeur Expertisecentrum Familiezorg), Bart Lammers (Buurtdiensten) en Tineke van den Klinkenberg (lid Zorg Innovatie Platform).

Inspiratie voor innovatieve vormen van wetenschappelijk onderzoek Met medewerking van Klasien Horstman (hoogleraar filosofie van de public health), Denijs Guijt en collega's (ZonMw), Jos de Waardt (VWS) en Mariet Paes.

Inspiratie opdoen uit innovaties in de care sector Met medewerking van Jord Neuteboom (manager transitieprogramma langdurende zorg) en verschillende pioniers.

Aanmelding:
Wilt u zich nu al aanmelden? (want vol is vol) of heeft u vragen of ideeën: stuur dan een email naar

info@lvg.org Wij vragen een bijdrage in de kosten van 75 euro. Binnenkort ontvangt u het definitieve programma en een inschrijfformulier.

Locatie:
Antropia
Cultuur- en Congrescentrum Landgoed de Reehorst
Hoofdstraat 8
3972 LA Driebergen