Ingezonden persbericht


Persbericht 19 november 2009

Nieuwe bundel is de vrucht van verbazing en ongeloof

Een haven te ver. De Britse expeditie naar de Schelde van 1809

De Britse expeditie naar de Schelde van 1809 was met 44.000 man en zeshonderd schepen de grootste amfibische operatie van haar tijd. Maar wat heeft de expeditie opgebracht? 20.000 man en tien fregatten hadden er vijftien dagen over gedaan om Walcheren in te nemen. De overige 24.000 hadden geen schot gelost. Een deel van de ruiterij was zelfs nooit ontscheept. Was een vernietigd Vlissingen alléén een niet wat mager resultaat van de expeditie? Wat had Lord Chatham tussen 15 en 29 augustus uitgespookt? Had men werkelijk gedacht Antwerpen in te kunnen nemen? De bundel 'Een haven te ver. De Britse expeditie naar de Schelde van 1809' beantwoordt al deze vragen. En veel meer. Op 27 november a.s. wordt het boek gepresenteerd in het oude stadhuis van Veere. Historicus en redacteur dr. Victor Enthoven (Nederlandse Defensie Academie en Vrije Universiteit van Amsterdam) overhandigt de eerste exemplaren aan drs. A.J. Koppejan, lid van de CDA-fractie in de Tweede Kamer en voorzitter van de Stichting 'Veere 1809' en aan Kolonel der Mariniers R.A. Hardenbol, Plaatsvervangend Commandant Korps Mariniers.

Onderzoek levert verrassende resultaten
De bundel is een gezamenlijk werk van acht auteurs en gebaseerd op nieuw onderzoek naar de Hollandse, Franse en Britse militaire operaties in Zeeland in 1809. Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Defensie Academie, het Zeeuws Archief, de Stichting Delta Cultureel en het museum De Vierschaar in Veere. Dankzij een groot aantal subsidiegevers konden de -soms verrassende- resultaten van het onderzoek naar de expeditie in deze publicatie worden uitgebracht. Tijdens de presentatie op 27 november a.s. zal historicus Victor Enthoven nader ingaan op de belangrijkste onderzoeksresultaten.

Programma boekpresentatie
Het programma van de boekpresentatie vindt plaats in het oude stadhuis van Veere, Markt 5, 4351 AH Veere en ziet er als volgt uit:

15.00 - 15.15 uur Welkom door Hans Muschter, voorzitter van de Stichting Delta Cultureel

15.15 - 15.45 uur Presentatie van de bundel 'Een haven te ver. De Britse expeditie naar de Schelde
van 1809' en de meest verrassende
onderzoeksresultaten door Victor Enthoven

15.45 - 16.00 uur Overhandiging van de eerste exemplaren van de bundel aan drs. A.J. Koppejan, lid van
de CDA-fractie in de Tweede Kamer en
voorzitter van de Stichting 'Veere 1809' en
aan Kolonel der Mariniers R.A. Hardenbol,
Plaatsvervangend Commandant Korps Mariniers

16.00 - 17.00 uur Napraten met de auteurs onder het genot van een hapje en een drankje.

Verkrijgbaar bij
Het boek verschijnt bij uitgeverij Vantilt en is verkrijgbaar voor E 24,95 in de archiefwinkel van het Zeeuws Archief en de betere boekhandel in Zeeland.

/ / / / / / / / / / / / /