Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 19 november 2009

Derde museumavond op 27 november bij De wereld van Katherina lezingen - dansdemonstraties - muziek - Katherina 'live'

Thema: Vertier aan het hof

Historisch dansgezelschap "Triomphe & Enchantement" uit Nijmegen laat olv Frank Perenboom in kleurige kostuums zien wat middeleeuws dansen is. De Meester van Katherina van Kleef, Detail van een margedecoratie in het Getijdenboek van Katherina van Kleef, ca. 1440, Collectie The Morgan Library & Museum, New York. Te zien in de expositie 'De wereld van Katherina', t/m 3 januari in Museum Het Valkhof.

Ze had een kooi vol apen, hield zangvogeltjes, en liet zich graag fêteren op mooie muziek en theater in haar residenties. Katherina moest zich in haar koude en vochtige kastelen zien te amuseren. Banketten, dansavonden en de ontvangst van voorname gasten brachten leven in de brouwerij. De derde museumavond bij 'De wereld van Katherina' - op vrijdag 27 november - werpt de schijnwerpers op het vertier aan het hof van Katherina van Kleef. Publiek kan luisteren naar lezingen over muziek door muziekspecialist Jan Nuchelmans, aanvang 18.30 uur en 19.45 uur. Ook zijn er dansdemonstraties door het gezelschap Triomphe & Enchantement, op de vrolijke klanken van het ensemble Wronghel en Wei. Ook Katherina van Kleef - haar look a like - is weer aanwezig. En in het museumcafé kan weer middeleeuws gedineerd worden. Op vrijdag 27 november is het museum open tot 21.00 uur.

Samenwerking
De lezing wordt gegeven door Drs. Jan Nuchelmans, werkzaam aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Den Haag als docent muziek- en cultuurgeschiedenis. Hij is mede-oprichter van het Holland Festival Oude Muziek Utrecht, en was van 2002-2004 bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit, op de Anton van Duinkerken-wisselleerstoel. Historisch dansgezelschap 'Triomphe & Enchantement' uit Nijmegen laat o.l.v. Frank Perenboom in kleurige kostuums zien wat middeleeuws dansen is. Een feest voor het oog. Het ensemble 'Wronghel en Wei' uit Dordrecht onder leiding van Helma Hartman verzorgt de dansmuziek uit de middeleeuwen.

Inspiratie uit het getijdenboek
Het thema van deze museumavond is ruim vertegenwoordigd in het getijdenboek van Katherina van Kleef, waarvan men in de tentoonstelling kan genieten. De anonieme meester brengt apen en vogels, instrumenten, dwergen en dansende figuren, jachtpartijen en ceremoniële ontvangsten in zijn miniaturen op levendige wijze in beeld.

Middeleeuws menu
In Het Museumcafé staan o.a. Ayunnesoppe (uiensoep), Carpuyn uit den hoven (haantjes uit de oven) en peertjes in rode wijn op het menu. Attentie: voor groepen groter dan 6 personen is er beperkt plaats. Aanmelding voor groepen groter dan 6 personen is noodzakelijk via publiekszaken@museumhetvalkhof.nl. Zij krijgen een reserveringsbevestiging.

Bezoekcomfort en extra open in kerstvakantie
Voor de bezoekers is er volop tijd en ruimte om van de expositie 'De wereld van Katherina' te genieten. Er zijn geen tijdsblokken en de kassa-afhandeling is snel. Bovendien worden de objecten: middeleeuwse kostuums, voorwerpen en miniaturen (o.a. de 100 miniaturen uit Katherina's getijdenboek) zeer ruimtelijk gepresenteerd. Op maandag 21 december en maandag 28 december is het museum extra open van 10 tot 17 uur.

Thema's van de overige museumavonden
Vrijdag 11 december: Katharina en haar hofreizen Vrijdag 18 december Bij Katherina in de keuken

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05. www.museumhetvalkhof.nl De tentoonstelling is open in de periode 10 oktober 2009 t/m 3 januari 2010. Dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen: 11-17 uur. Gesloten op maandagen (muv maandag 21 en 28 december: dan extra open van 10-17 uur), 25 december en 1 januari. Speciale museumavonden met lezingen, activiteiten en een middeleeuws diner: vrijdag 20 en 27 november, 11 en 18 december, tot 21.00 uur. Reserveren voor de lezing niet nodig. Let wel: vol is vol.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht