Gemeente Den Haag

27 november 2009

Den Haag betrekt bewoners het best bij projecten in de krachtwijken

Van de vier grote steden betrekt Den Haag haar bewoners het best bij de uitvoering van de projecten in de krachtwijken. De gemeente Den Haag scoort hierop een gemiddelde van 8.1, terwijl Amsterdam, Rotterdam en Utrecht respectievelijk een 6.9, 6.4 en 5.5 krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar de mate waarin gemeenten bewonersparticipatie in krachtwijken bevorderen. Dit onderzoek, dat is aangeboden aan minister Van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie, werd verricht in opdracht van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA).

In het onderzoek is gekeken naar de manier waarop de bewonersparticipatie in de uitvoering van de wijkactieplannen is georganiseerd. Den Haag blijkt een van de voorlopers te zijn als het er om gaat bewoners de mogelijkheid te bieden om te participeren. De stad heeft het in 2009 beduidend beter gedaan dan in het voorgaande jaar. De bedoeling van de Vogelaarwijken is bewoners meer dan ooit bij hun wijk te betrekken.

Een voorbeeld van hoe bewoners in de Haagse krachtwijken bij de uitvoering van de projecten worden betrokken, is de hulp die inburgeraars in Den Haag Zuidwest bieden bij de organisatie van het jaarlijks Escampfestival en de winterfair. Een ander voorbeeld is de Stations/Rivierenbuurt waar buurtbewoners volop mee praten over de ontwikkeling van een Brede Buurtschool. In de Schilderswijk zijn bewoners actief bij het opzetten van nieuwe vormen van communicatie en evenementen in de wijk en wordt aangehaakt bij bestaande wijkinitiatieven. Verder is er in Transvaal een Klankbordgroep die eens in de zes weken bij elkaar komt. Voor deze bijeenkomsten worden bewoners uitgenodigd die zich hier kunnen laten informeren over de voortgang van de projecten en tevens hun mening hierover kenbaar kunnen maken.

Den Haag heeft tot nu toe al 106 miljoen euro vrijgemaakt voor de krachtwijkenaanpak. Deze aanpak is er een van de lange adem. De bedoeling is zeker tien jaar lang extra in de krachtwijken ­ Transvaal, Schilderswijk, Stations- en Rivierenbuurt en Zuidwest - te investeren. In deze wijken wordt hard gewerkt aan het op peil brengen van zaken op het gebied van schoon, heel en veilig; jongeren en gezondheid; multiprobleemgezinnen; werk, inburgering en wijkeconomie; leefbaarheid en wonen.