Ordina Beheer NV

Aandeel Ordina AMX EUR 4,75

Verschil
-0,96 % -0,96

nov27

INDiGO-programma van Immigratie en Naturalisatiedienst wint landelijke NAF-architectuurprijs

27 november 2009 - Nieuwsflits

«

Het programma INDiGO van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is door het Nederlands Architectuur Forum voor de digitale wereld (NAF) verkozen tot beste architectuurprogramma van 2009. Ordina werkt mee aan deze architectuur in samenwerking met Accenture en BeInformed. Hans Blokpoel, lid van de Hoofddirectie en CIO van het IND, nam de prijs in ontvangst op het Landelijk Architectuur Congres.

Binnen het INDiGO-programma worden de primaire bedrijfsprocessen opnieuw ingericht en worden de gebruikte legacy-systemen in hun geheel vervangen door een innovatieve en gedurfde oplossing. De architectuur van INDiGO is regelgestuurd en maakt gebruik van verschillende architectuurstijlen en standaardpakketten, waardoor INDiGO flexibel en makkelijk aanpasbaar blijft.

"De basis van INDiGO is het scheiden van de kennis van het proces", aldus Hans Blokpoel. "Kennis wordt binnen de IND vastgelegd als regels, gebaseerd op snel veranderende bronnen als wet- en regelgeving, beleid en jurisprudentie. Bij het ontwerpen van het systeem is de unieke kennis van de IND in een aparte rule engine gestopt. Bij het procesontwerp worden activiteiten in de kleinst mogelijk standaard `brokjes werk' opgedeeld en gemodelleerd. Hierbij valt te denken aan onveranderende activiteiten, zoals het maken van een beschikking, of het doen van een onderzoek. Deze architectuur maakt het mogelijk regels eenvoudig aan te passen aan bijvoorbeeld nieuw beleid, waarna met de reeds beschikbare standaard `brokjes werk' snel en zonder investeringen een aangepast proces kan worden samengesteld."

INDiGO ondersteunt de positie en verantwoordelijkheid van de medewerkers die beslissingen nemen over bijvoorbeeld verblijfsvergunningen. Standaard werkzaamheden worden zoveel mogelijk geautomatiseerd uitgevoerd, zodat de medewerker zich meer kan richten op dat deel van het besliswerk waar zijn inzet cruciaal is, vanuit risico-afwegingen of het aanwezig zijn van subjectieve criteria.

Een eerste onderdeel van INDiGO, www.indklantdienstwijzer.nl, is al in gebruik genomen.

Zie ook:


* Architectuur en advies
* Public