Ingezonden persbericht


Persbericht
Zoetermeer 27 november 2009

Belangrijke stap in aandacht voor transportcriminaliteit Minister neemt maatregelen met benoemen aparte officier van justitie

Transport en Logistiek Nederland (TLN), TAPA en verladersorganisatie EVO reageren verheugd op de maatregelen die minister Hirsch Ballin heeft aangekondigd om de toenemende transportcriminaliteit in Nederland aan te pakken. Zo stelt de minister onder andere een aparte landelijke Officier van justitie voor transportcriminaliteit in. Tevens heeft de minister toegezegd de problematiek samen met het vervoerende bedrijfsleven te lijf te gaan. De organisaties geven aan dat het probleem van de transportcriminaliteit na jarenlang lobbyen eindelijk wordt erkend en dat er nu belangrijke stappen worden gezet. De minister geeft hiermee het signaal af dat hij de transportcriminaliteit serieus neemt.

Het vervoerend bedrijfsleven leidt jaarlijks 350 miljoen euro schade als gevolg van ladingdiefstallen. Vandaar dat de branche al jaren hamert op een landelijke aanpak van de transportcriminaliteit. Met het aanstellen van de Officier van justitie wordt aan die wensen tegemoet gekomen. De Officier bundelt specifieke kennis en kunde en kan zo bijdragen aan een betere bestrijding van de ladingdiefstallen.

Naast het benoemen van een aparte Officier van Justitie heeft de minister toegezegd nader onderzoek te verrichten naar de aard en de omvang van transportcriminaliteit. Zo zal de minister de Officier van Justitie de opdracht geven ook aandacht te geven aan het internationaal karakter van de problematiek. Het bedrijfsleven is dan ook tevreden met de coördinerende rol die de Officier krijgt bij grensoverschrijdende criminaliteit.

Hoewel de aanstelling van een landelijke Officier van justitie een belangrijke stap vooruit is, houden de organisaties goed in de gaten hoe actief de rol is die de Officier van justitie in de praktijk zal innemen. Het vervoerend bedrijfsleven heeft met de minister afgesproken jaarlijks de effectiviteit van de bestrijding van transportcriminaliteit te monitoren.

Daarnaast zal de sector nadrukkelijk samenwerken met de overheid bij de bestrijding van de criminaliteit, bijvoorbeeld via het uitwisselen van gegevens tussen publieke en private partijen. Ook zal gezamenlijk bekeken worden hoe de aangiftebereidheid bij transporteurs en verladers verhoogd kan worden. Hierbij zal de landelijk officier toezien op een verbetering van de kwaliteit van de aangifte in samenwerking met de sector en de politie.