Gemeente Den Haag

27 november 2009

De Haagse Educatieve Agenda 2010-2014
Nieuw Haags onderwijsplan: Haags talent erkend

Den Haag heeft een nieuw onderwijsplan: 'Haags talent erkend, De Haagse Educatieve Agenda 2010-2014'. Het plan betekent een omslag in het Haagse onderwijsbeleid. De komende vier jaar is talent herkennen en erkennen de primaire doelstelling van het Haagse onderwijs. De focus verschuift hiermee van het compenseren van achterstanden naar het ontwikkelen van talent. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Haagse onderwijsveld, kinderopvanginstellingen en andere betrokkenen.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): 'Het beste uit jezelf halen. Die uitdaging moeten we kinderen van jongs af aan voorhouden. Het nieuwe onderwijsplan kiest voor deze ambitie.'

Talentontwikkeling
De komende vier jaar wordt sterk ingezet op het ontwikkelen van talenten. Kinderen en jongeren worden gestimuleerd om hun eigen top te halen. Het gaat daarbij niet alleen om het cognitieve leren, maar om de ontwikkeling van de totale persoonlijkheid. Kinderen moeten op die plek in het onderwijs terechtkomen, waar ze het beste kunnen presteren. Zo komt er meer aandacht voor onderadvisering. Jongeren krijgen soms een schooladvies dat lager ligt dan het niveau dat ze kunnen halen. Je eigen top halen, dat is vanaf nu de inzet. Een voorbeeld hiervan is een plusklas voor hoogbegaafden.

Den Haag is de Internationale Stad van Vrede en Recht. Dat sterke internationale profiel vraagt om sterk, internationaal georiënteerd onderwijs.Daarom wordt ingezet op uitbreiding van tweetalig basis- en voortgezet onderwijs. Het profiel van de stad vraagt om hoogopgeleide mensen. Er wordt daarom gestimuleerd dat jongeren doorstromen naar hogere opleidingsvormen.

Aanmelding leerlingen basisonderwijs
De gemeente en schoolbesturen hebben in het nieuwe plan afgesproken dat er een leeftijdsgrens komt vanaf wanneer je kinderen kunt inschrijven voor het basisonderwijs. 'We moeten af van de gekkigheid dat ouders met een echo van hun aanstaande kind, hun zoon of dochter komen inschrijven op school. Dit besluit leidt ertoe dat ouders een eerlijker kans hebben bij de inschrijving van hun kind', aldus wethouder Sander Dekker. De nieuwe regeling zal per 1 januari 2011 ingaan.

De Haagse Educatieve Agenda
De Haagse Educatieve Agenda 2010-2014 beslaat het hele onderwijsveld van 0-12 jaar, 12-18 jaar en 18 jaar en ouder. Ook komen een aantal stadsbrede thema's aan bod. Dat zijn thema's die zo belangrijk en generiek zijn, dat ze voor alle leeftijden en alle onderwijsinstellingen gelden. Met het nieuwe onderwijsplan komt er ook een nieuw subsidieprogramma, dat aansluit op de bedrijfsvoering van de scholen, met vaste momenten van aanvragen en beschikken.




Gemeente Den Haag