Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Het Nationale Klimaatstraatfeest gaat weer beginnen!

Zaandam, 27 november 2009.- De leukste energiebesparingscampagne van Nederland gaat opnieuw van start! Zondag 29 november trapt Piet Paulusma de tweede ronde van het Nationale Klimaatstraatfeest af in de Leusdense straat te Gironde; de winnaar van vorig jaar. Ook dit jaar wordt verwacht dat honderden straten in Nederland de handsschoen oppakken om de beste klimaatstraat te worden. Het doel van het Klimaatstraatfeest is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de aanpak van het klimaatprobleem.

"Het Klimaatstraatfeest was vorig jaar een grandioos succes', vertelt Niels de Heij van het Klimaatbureau. 'Maar liefst 3.287 straten uit heel Nederland bespaarden een koude winter lang energie!" Dat gebeurde zeer actief: door het hele land werden spaarlampen ingedraaid en lichtsensoren geplaatst en werden de boodschappen op de fiets gedaan. Hele stratenblokken kozen voor dubbel glas, eigen auto's werden ingeruild voor deelauto's en zonnepanelen werden eigenhandig op daken geplaatst.

"Daarom hebben we besloten het Klimaatstraatfeest een vervolg te geven", zegt Niels, "met weer 500 gratis straatfeesten voor de straten die het meest energie besparen en nog veel meer leuke prijzen".

Ook de Milieufederatie Noord-Holland doet weer actief mee. "Nog meer dan vorig jaar willen wij dit jaar burgerinitiatieven ondersteunen", aldus Rolf van Arendonk van de Milieufederatie. "Daartoe willen wij onder andere met actieve bewoners energieteams gaan opzetten die straten/buurtgenoten helpen met het realiseren van kleinere energiebesparingsmaatregelen. Maar ook willen wij dit jaar nog meer ambitieuzere projecten met actieve bewonersgroepen van de grond tillen; denk hierbij aan het isoleren van woningen, het aanschaffen van zonneboilers, auto-delen of het als straten/buurten participeren in windcoöperaties", zegt Rolf van Arendonk.

Weerman Piet Paulusma is opnieuw het gezicht van de campagne. Aanstaande zondag geeft hij het startsein in zijn bekende weershow op SBS6.

De website van het Klimaatstraatfeest (www.klimaatstraatfeest.nl ) is gekoppeld aan de sites van Milieu Centraal en Meer met Minder, waar deelnemers eenvoudig meer informatie kunnen krijgen over energiebesparing.

Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER-Klimaatcampagne, de campagne van de 40 grootste goede doelen van Nederland die werken aan de oplossing van het klimaatprobleem. In de campagne werkt de HIER-klimaatcampagne samen met de Provinciale Milieufederaties, Vereniging Eigen Huis, het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal.




Ingezonden persbericht