D66

vrijdag 27 november 2009

D66 op de bres voor godsdienstvrijheid in Europa

Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft (donderdag) in het Europees Parlement in Straatsburg een petitie ingediend over de scheiding tussen kerk en staat.

vrijheid godsdienst

"De verplichte aanwezigheid van religieuze symbolen in openbare scholen druist in tegen de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting", zegt in 't Veld, die ook voorzitter is van het parlementaire platform Scheiding kerk en staat. Een van de medeondertekenaars is een christendemocratische Europarlementariër.

twee petities

Het initiatief van de D66 politica komt tegelijk met een petitie van enkele Italiaanse Europarlementariërs. Die gaat over de vrijheid van het plaatsen van religieuze symbolen op openbare plaatsen.

Mensenrechtenhof

De petities zijn een reactie op de uitspraak van het Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. Dat bepaalde onlangs dat een wettelijke plicht op kruisbeelden in klaslokalen op openbare scholen in Italië in strijd is met de vrijheid van godsdienst en onderwijs. Volgens in 't Veld moeten openbare instellingen zoals rechtbanken en openbare scholen alle burgers vertegenwoordigen, ongeacht geloof of politieke kleur.