GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

NEDERLAND SLECHT BEDEELD DOOR GESTRANDE AMBITIES BALKENENDE

AMSTERDAM, 27 november- Barroso's lijst met kandidaten voor de Europese Commissie roept vele reacties op. GroenLinks is in eerste instantie teleurgesteld over de positie van Nederland en zet vraagtekens bij de Commissaris voor Energie. Kroes is voorgedragen als Commissaris digitale agenda en vijfde vice-voorzitter.

Barroso heeft zijn de namen van zijn nieuwe team bekend gemaakt met hun veldposities erbij. GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini is teleurgesteld over de Nederlandse positie: "Kroes lijkt niet meer in de spits opgesteld en haar aanvoerdersband blijkt ze pas om te mogen doen bij vijf geblesseerden."

GroenLinks hecht waarde aan gebleken kwaliteit in plaats van aan de politieke kleur van commissarissen en vraagt zich af waarom Kroes op deze plek is beland. "Neelie Kroes verdient, gezien haar staat van dienst, een zwaardere portefeuille dan zij nu heeft gekregen. Dat roept vraagtekens op over de onderhandelingsstrategie van premier Balkenende. Ik vrees dat hij Kroes te laat heeft voorgedragen, toen alle zware posten al verdeeld waren. Zijn eigen Europese ambities zijn ten koste gegaan van een belangrijke plek in de Commissie."

In Januari wanneer de kandidaten gehoord worden kunnen zij rekenen op kritische vragen van GroenLinks. Vooral de kandidaat voor Energie, Günter Oettinger, kan zijn borst nat maken. "Een kandidaat die nauwe banden heeft met Duitse en Franse energieconcerns die als pro-kernenergie te boek staan worden langs de groene meetlat gelegd. Europa moet overschakelen naar schone energie. Wij willen er zeker van zijn dat de ambitie van zon en wind niet naar kernreactoren zal verschuiven," aldus Sargentini.

Persvoorlichting

GroenLinks in het Europees Parlement




GroenLinks in de Europese Unie