Socialistische Partij

Wethouder Verschuren pleit in Den Haag voor behoud re-integratiegeld

27-11-2009 * Wethouder Peter Verschuren heeft op 25 november een delegatie van de vaste Kamercommissie Sociale Zaken zijn boekje 'Selwan is op weg naar een eigen stoffeerderij' aangeboden en daarbij gepleit voor het intact laten van het budget dat de gemeente krijgt om mensen aan werk te helpen.

Verschuren protesteerde al eerder bij staatssecretaris Klijnsma tegen de aanslagen op het re-integratiebudget. Voor die gelegenheid zette hij de verhalen op papier van negen stadjers die de hulp van de gemeente bij het vinden van werk hard nodig hebben. Het boekje met die verhalen is nu ook overhandigd aan de Kamercommissie. Verschuren: 'Uit de discussies krijg ik de indruk dat er een verschil is tussen wat de beleidsmakers in Den Haag denken wat gemeenten met het re-integratiegeld doen, en de praktijk. Daarom heb ik de verhalen van de mensen zélf opgeschreven.' Ook heeft de wethouder de Kamerleden uitgenodigd in Groningen te komen kijken. Verschuren: 'We hebben hier heel effectieve trajecten ontwikkeld en gaan zorgvuldig met het re-integratiegeld om. Ik denk dat het voor de Kamerleden zinvol om daar kennis van te nemen.' De uitnodiging zal in de Kamercommissie besproken worden.

Gemeenten krijgen geld van het Rijk om voor re-integratieactiviteiten en gesubsidieerde banen. Het bedrag dat beschikbaar is, wordt elk jaar kleiner. Bovendien wil het kabinet de wet wijzigen zodat gemeenten nog maar een klein deel van hun reserve mee mogen nemen naar het nieuwe jaar. Groningen geeft dit jaar fors meer uit aan re-integratie dan de gemeente van het Rijk krijgt. In voorgaande jaren is een reserve opgebouwd waarvan de bedoeling was dat hij ingezet zou worden om de gevolgen van de recessie op te vangen. Onder andere de ambitieuze aanpak van de jeugdwerkoosheid zou daaruit betaald worden. Doordat een fors deel van de reserve nu naar het Rijk terug moet, is die aanpak veel minder krachtig.