Nederlandse Zorgautoriteit


NZa: Steun HWW 22 miljoen en TZG 15 miljoen

Publicatiedatum: 27-11-2009

Steun is noodzakelijk om de continuïteit van zorg te garanderen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft voormalig Meavita in totaal 37 miljoen euro aan balanssteun. Daarvan gaat 15 miljoen naar Thuiszorg Groningen (TZG) en 22 miljoen naar de Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW). De steun is noodzakelijk om patiënten in beide regioâs van zorg te blijven voorzien. Naast gevaar voor de continuïteit van zorg stelt de NZa andere strenge criteria waar de steunaanvragen aan voldoen. Zo moet er een gedegen businessplan liggen dat laat zien hoe de stichtingen de continuïteit van zorg denken te waarborgen.

Basis voor dit besluit is de beleidsregel steunverlening. Die stelt dat een steunverzoek aan vijf criteria moet voldoen. Zo moet de continuïteit van zorg aantoonbaar in het geding zijn. Daarnaast moet er een gedegen businessplan liggen dat een betrouwbaar beeld geeft van de financiële situatie en dat laat zien hoe de continuïteit van zorg wordt gewaarborgd. De NZa heeft onder andere de voorwaarde gesteld dat de stichtingen zich aantoonbaar moeten inspannen om geschikte overnamekandidaten te vinden.

De continuïteit van de zorg in de regio van de stichtingen is voor de NZa van cruciaal belang bij de beoordeling of er steun moet worden verleend. Op grond van gesprekken met de belangrijkste zorgverzekeraars constateert de NZa dat door het wegvallen van de instellingen een ernstig probleem met de continuïteit van zorg ontstaat. Er zijn geen andere partijen in de regio's aanwezig die kunnen garanderen dat alle zorg gecontinueerd wordt. De laatste voorwaarde is dat de stichtingen een inspanningsverplichting hebben om te blijven zoeken naar een geschikte overnamekandidaat. De NZa constateert dat de aanvraag aan bovengenoemde eisen voldoet.

De steun wijkt op één punt af van het beleid van de NZa. Normaal gesproken moeten partijen in staat zijn een substantieel deel van het gevraagde bedrag zelf terug te verdienen. De NZa wijkt hiervan gedeeltelijk af, omdat de staatssecretaris van VWS bij de overgang van het personeel van Meavita naar de stichtingen de garantie heeft gegeven dat alle werknemersrechten onverkort overgaan naar de nieuwe stichtingen. Voor dit deel geldt de terugverdieneis niet. Omdat het besluit afwijkt wordt het gemeld bij de Europese Commissie. Die toetst of er sprake is van geoorloofde staatssteun.

Steun is bedoeld als uiterst redmiddel als er in het belang van de consument geen andere uitweg is. Het wordt betaald uit publieke middelen. De NZa heeft dan ook een zeer zorgvuldige afweging gemaakt aan de hand van uitgebreid onderzoek. Om de informatie compleet te krijgen heeft de NZa veelvuldig overleg gevoerd met de stichtingen en hen recentelijk gehoord.

Het steunbedrag dat de NZa verleent is lager dan het bedrag dat is aangevraagd. Reden hiervoor is dat de NZa bij beide aanbieders nog mogelijkheden zag om kosten te besparen en opbrengsten te verhogen. Zo geeft de NZa bijvoorbeeld geen steun aan innovatieve projecten omdat dit niet noodzakelijk is om de continuïteit van zorg te garanderen. De NZa benadrukt dat financiële steun enkel is bedoeld voor AWBZ-zorg.