Vooruitzicht baankansen niet rooskleuriger

Amsterdam, 27 november 2009

Werknemers zien hun baankansen nog niet toenemen. Ondanks de economische groei komen er komend jaar naar verwachting geen extra banen bij. De aantrekkende economische groei zal pas in 2011 weer voor extra banen zorgen.

Het optimisme over het vinden van een nieuwe baan is de afgelopen maand niet gegroeid. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag van donderdag. Van de 58.000 respondenten denkt vier op de tien (42%) snel een nieuwe baan te vinden als ze dat zouden willen. Het aantal respondenten (40%) dat denkt dat dat niet zo vlot zou gaan, ligt daar iets onder. Net als vorige maand houden de optimisten en pessimisten elkaar redelijk in evenwicht, maar ook nu is de groep die zeer pessimistisch aankijkt tegen hun baankansen het grootst. De banen liggen niet voor het oprapen. Uit de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal vacatures aan het eind van het derde kwartaal van 2009 op een laag niveau lag. Eind september stonden er 128 duizend plekken open. Dat is het laagste aantal vacatures sinds eind 2004.

In 2010 nog geen extra banen

Ondanks de economische groei komen er komend jaar naar verwachting geen extra banen bij. Dat lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar daar zijn verschillende redenen voor. Werkgevers gaan niet over één nacht ijs. Als het economisch tegenzit, zetten ze niet direct hun personeel op straat. Voordat werkgevers personeel ontslaan, zullen ze er eerst van overtuigd moeten zijn dat de omstandigheden serieus genoeg zijn en zullen ze zoeken naar andere mogelijkheden om te besparen. Pas daarna - als het niet anders kan - zullen ze tot ontslag overgaan. Daarbij nemen ze in eerste instantie afscheid van tijdelijk personeel. Zodoende zit er tijd tussen een verslechtering van de economie en het krimpen van de werkgelegenheid.

Aantrekken economie levert pas in 2011 extra banen op

Pas in 2011 verwacht het ING Economisch Bureau dat terugkeer van de economische groei zich uiteindelijk ook in extra banen zal vertalen. Bij het aantrekken van de economie geldt een vergelijkbaar proces als bij economische tegenwind. Voordat werkgevers weer extra mensen in dienst nemen, zullen ze eerst of ze het werk met de zittende mensen aankunnen. Als dat niet meer lukt, zullen ze in eerste instantie kiezen voor tijdelijke krachten. Pas als hun vertrouwen in de economische omstandigheden verder toeneemt, zullen ze tot het inhuren van vaste krachten overgaan.

In het 3e kwartaal van 2009 is de vraag naar uitzenduren nog met 3% afgenomen ten opzichte van een het kwartaal eerder. Dat blijkt uit vandaag verschenen cijfers van het CBS. Hoewel het bemoedigend is dat economie nu aantrekt, zal zich dat uiteindelijk pas in 2011 vertalen in meer banen op de arbeidsmarkt.

© 2009 ING Economisch Bureau