Ministerie van Economische Zaken

Beantwoording vragen over rapport Oxfam Novib over aanbod van duurzame chocoladeletters

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door de leden Ortega-Martijn en Voordewind over het rapport van Oxfam Novib, waaruit blijkt dat slechts 15 procent van alle chocoladeletters in Nederlandse winkels duurzaam is geproduceerd. De vragen werden mij toegestuurd onder nummer 2009Z21935. De antwoorden kunnen als volgt worden samengevat:
U heeft mij onlangs vragen gesteld.
Welnu, de Sint heeft mij verteld:
"Over eerlijke letters van chocola,
Weet dat ik voor duurzaam ga!
Het duurzame aanbod van cacao op dit moment,
Bedraagt nu nog maar zo'n vijftien procent.
Dit is niet een zaak waar ik me voor geneer,
Want het lijkt laag, maar wordt al meer.
Veel producenten doen hun best,
En via de winkeliers volgt de rest.
In de Ronde Tafel en in het IDH
Op naar 100% duurzame chocola!"

(w.g.) drs. F. Heemskerk
Staatssecretaris van Economische Zaken

Kent u het rapport "Eerlijk duurt het langst" van Oxfam Novib?1 Antwoord
Ja.

2
Wat vindt u van de bevinding dat slechts 15 procent van de Nederlandse chocoladeletters met duurzaam geïmporteerde cacao is gemaakt? Antwoord
Ik vind dat we op termijn naar 100% duurzame cacao moeten. Grote bedrijven in de chocoladeproductie hebben gelukkig al dit soort streefcijfers (tot 100% in 2020). In vergelijking hiermee is 15% geen hoog cijfer, maar feit is wel dat het duurzaamheidspercentage van de chocoladeletters op dit moment al hoger is dan het percentage duurzaam geproduceerde cacao in de wereld. Mede door initiatieven als het cacaoprogramma van het Initiatief Duurzame Handel (IDH) is de verwachting dat de hoeveelheid duurzaam geproduceerde cacao de komende jaren aanzienlijk zal stijgen. Met andere woorden, het commitment van het bedrijfsleven, samen met NGOs als Oxfam Novib en Solidaridad, is bemoedigend en zal leiden tot meer duurzame cacao. Op het moment dat die grotere hoeveelheid er is, is het zaak dat de Nederlandse detailhandel en andere afzetkanalen er voor zorgen dat de gewenste duurzame chocoladeproducten ook in de schappen liggen. Ik juich het toe als meer retailers zich aansluiten bij het IDH cacaoprogramma of andere duurzame keteninitiatieven in de cacaosector, zoals Max Havelaar en Rainforest Alliance.

3
Bent u bereid Nederlandse bedrijven en winkelketens hierop aan te spreken, zodat cacaoboeren in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun product kunnen ontvangen?
Antwoord
Onder coördinatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt regelmatig overleg gevoerd tussen Nederlandse betrokkenen bij duurzame cacao. Hierin participeren bedrijven (handel, verwerking en afzet), NGOs en kennisinstellingen. Er is draagvlak om de komende jaren het aandeel van duurzame cacao in Nederland verder uit te bouwen. Mede om die reden geeft het ministerie van LNV actief steun aan het mondiale proces van de Roundtable for a Sustainable Cocoa Economy (RSCE), waarin vertegenwoordigers uit producentenen consumentenlanden gezamenlijk werken aan verduurzaming van de cacaosector. Maar op dit moment is de beschikbaarheid van duurzame cacao nog niet groot genoeg om alle chocola duurzaam te kunnen aanbieden. In de komende jaren vervalt dit argument en verwacht ik dat Nederlandse bedrijven en BEB/HPG / 9215199 winkelketens voor adequaat aanbod kunnen zorgen. Ik ben dan ook blij met de uitspraak van de voorzitter van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel, die de stelling aandurft dat al in 2012 alle chocoladeletters in de Nederlandse supermarkten duurzaam zullen zijn. Samen met de ministers van LNV en voor Ontwikkelingssamenwerking zal ik een gesprek voeren met relevante Nederlandse bedrijven in de cacaoketen over hun verduurzamingsambities.

4
Bent u van mening dat de consument te weinig inzicht heeft in de eerlijkheid van een product als chocola? Zo ja, hoe wilt u dit verbeteren? Antwoord
Het is goed dat er voor bewuste consumenten herkenbaar duurzame chocoladeletters te koop zijn. Labels als Max Havelaar en het EKO-label zijn daarbij behulpzaam. Deze labels staan overigens voor verschillende duurzaamheidsaspecten van de fabricage van chocola, zoals in het rapport van Oxfam Novib goed wordt beschreven. Er zijn mij geen signalen bekend dat bewuste consumenten geen duurzame chocola kunnen kopen.
5
Wat vindt u van het gegeven dat de Nederlandse cacaohandel voor een belangrijk deel wordt gefinancierd door Nederlandse banken, maar dat een aantal banken nog onvoldoende scoort op thema's als mensenrechten en arbeidsrechten?2 Antwoord
Het kabinet wenst dat alle ondernemingen, waaronder banken, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is in de eerste plaats aan de banken zelf om invulling te geven aan hun specifieke verantwoordelijkheid. Of zij voor deze keuze erkenning van de samenleving krijgen, dient te blijken uit een open dialoog over rapportages als die van Eerlijke Bankwijzer met hun stakeholders. Naar aanleiding van publicaties van Eerlijke Bankwijzer hebben verschillende Nederlandse banken aangegeven het gesprek te willen aangaan met de betrokken maatschappelijke organisaties om zo tot werkbare oplossingen te komen.

2 Eerlijke Bankwijzer www.eerlijkebankwijzer.nl


1 Oxfam Novib, 16 november 2009: "Eerlijk duurt het langst; De Nederlandse chocoladebranche doorgelicht" http://oxfamnovib.nl/id.html?id=12746