Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 27 november 2009

Het openbaar vervoer is met de OV-chipkaart binnen de gemeente Utrecht 19% duurder dan de strippenkaart. De gemeente moet daarom binnen het Bestuur Regio Utrecht haar invloed inzetten om deze stijging terug te draaien. In plaats van een prijs per afgelegde afstand moet de prijs voor de afstand tussen begin- en eindhalte hemelsbreed worden gebruikt. Totdat de prijsstijging is teruggedraaid moet de gemeente zich verzetten tegen de afschaffing van de strippenkaart.

Dit zijn de belangrijkste conclusies die de SP Utrecht trekt in het vandaag gepubliceerde rapport "Openbaar vervoer duurder door OV-chipkaart, Dat hoeft níet!". In dit rapport worden voor 957 reizen, binnen de gemeente Utrecht, de prijs met de strippenkaart vergeleken met de prijs met de OV-chipkaart. In slechts 20% van de reizen is de OV-chipkaart (iets) goedkoper, bij 40% van de reizen is de OV-chipkaart meer dan 30 cent duurder. Gemiddeld is het openbaar vervoer 19% duurder geworden door de invoering van de OV-chipkaart.

Een gemeente die de ambitie heeft om het Openbaar Vervoer te stimuleren heeft de plicht zich tegen deze prijsstijging te verzetten. Het beste alternatief is volgens de SP als in de prijs de afstand hemelsbreed tussen begin- en eindhalte wordt gebruikt i.p.v. de afgelegde afstand. Het ontbreken van een modern fijnmazig busnetwerk is dan niet langer financieel nadelig voor de reiziger.


---