Mensheid staat minuut stil voor wereldvrede

25/08/2009 09:55

Minute-of-World-Peace

Wereldwijde campagne moet miljoenen deelnemers bewust maken

NIJMEGEN - Miljoenen, zo niet miljarden mensen in de hele wereld, die op zaterdag 28 november om exact 15.00 uur GMT een minuutje stilte houden voor wereldvrede. Dat is het doel van de Nederlandse organisatie Minute-of-World-Peace die vandaag in 133 landen een campagne start om op deze manier aandacht te vragen voor wereldvrede.

De campagne moet een kettingreactie op gang brengen, waardoor er die dag zoveel mogelijk mensen in zoveel mogelijk landen meedoen. In eerste instantie is de minuut stilte bedoeld om mensen bewust te maken. ,,Om op de langere termijn wereldvrede te kunnen creëren moet er eerst over nagedacht worden. Als dit een impuls is voor iedereen om er aan te denken, werkt dat door", legt initiatiefnemer Hans Brugeman uit.

Een ander doel van de organisatie is op die zaterdag 28 november ook daadwerkelijk een minuut lang wereldvrede te creëren. ,,De kracht van de actie schuilt in de eenvoud en de laagdrempeligheid ervan. Stel dat het wereldwijd bekend is en iedereen zou er aan mee doen. Ook militairen die op dat moment een minuutje hun vinger van de trekker halen. Dan is er inderdaad sprake van wereldvrede, voor vrijwel de gehele wereldbevolking voor de eerste keer", aldus Brugeman.

Dat mensen ondanks alle gewapende conflicten in de afgelopen decennia streven naar wereldvrede, blijkt uit een enqu(ee)te die de organisatie op haar website www.minuteofworldpeace.org heeft gehouden onder 1100 bezoekers. Van hen heeft 96 procent wereldvrede nog steeds in de top 10 van grootste wensen staan.

Het eerste persbericht wordt vandaag verspreid onder 250.000 journalisten en 40.000 nieuwssites in 133 landen. Verder wordt alle mensen die het bericht krijgen of lezen gevraagd om actief mee te doen en het door te sturen naar familie en vrienden. ,,Ik heb veel ervaring in het in online met elkaar in contact brengen van mensen, die ik gebruik voor deze actie. Ik weet wat voor reacties dit teweeg kan brengen", vertelt Brugeman.

Via de website zoekt de organisatie onder andere ambassadeurs die in hun eigen land het stokje op willen pakken en roept ze mensen - bekend en onbekend - op om in hun eigen land evenementen te organiseren zoals het leggen van stenen met een vredesboodschap. De steenhopen kunnen op zaterdag 28 november dienen als vredesmonument waar mensen bijeen komen.

Minute-ofWorld-Peace heeft op zaterdag 28 november gekozen omdat die datum valt in het eerste weekend na het herdenken van de val van de Berlijnse Muur. Brugeman: ,,We hopen dat het gevoel dat de oude filmbeelden oproept vijf dagen blijft hangen. Het gaat erom mensen hetzelfde gevoel van vrijheid en vrede te geven als mensen hadden tijdens het afbreken van de muur."

Meer informatie: www.minuteofworldpeace.org.





http://www.minuteofworldpeace.org