Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT
20 november 2009

Het Geheim van Licht onthuld
Deventer eerste volledig verglaasde stad van Europa

De gemeente Deventer is klaar voor de toekomst. Nu de hele stad inclusief De Worp/De Hoven, Bathmen, Diepenveen en Schalkhaar gebruik kunnen maken van het supersnelle glasvezelnetwerk van Glashart Deventer, kan vele malen efficiënter en sneller gewerkt worden. Grote hoeveelheden data kunnen met de snelheid van het licht van de ene locatie naar de andere verzonden worden. Een vooruitgang voor het MKB, scholen, de gezondheidszorg en - niet in de laatste plaats - de inwoners van de gemeente Deventer.

Uniek
Dat zowel stad als de dorpen nu al gebruik kunnen maken van het glasvezelnetwerk, is uniek. Deventer is daarmee de eerste verglaasde stad van Europa. Waar andere steden in Nederland en Europa nog in het stadium van praten of graven zijn, is Deventer klaar voor de toekomst. Veiligheid in winkelcentra, zorg op afstand, televisie vanuit elke buurt, club of kerk, scholen die optimaal gebruik maken van internet voor modern, interactief onderwijs en digitale schoolborden, bedrijven die virtuele privénetwerken gebruiken, online back-ups maken, telewerken, hosten van servers, TV, telefonie of het verwerken van grote hoeveelheden data. Met glasvezel gaat het sneller en beter. Wethouder Gosse Hiemstra: "Met glasvezel kan alles. Met deze bandbreedte is geen enkele ontwikkeling nog ondenkbaar."

Initiatieven
De gemeente Deventer stimuleert initiatieven die gebruik maken van deze bandbreedte. Gosse Hiemstra: "Glasvezel zorgt ervoor dat scholen het computerbeheer gezamenlijk op afstand kunnen laten doen. Ook kunnen grote leerlingendossiers heel eenvoudig met elkaar worden uitgewisseld. Dit betekent dat de administratie maar één keer gedaan hoeft te worden. En dat iedereen over dezelfde informatie beschikt. Dat is winst in tijd en geld."

Ook in andere sectoren zijn talloze voorbeelden denkbaar die met glasvezel dichterbij komen. Doordat beeldmateriaal met een bijzonder hoge resolutie - zoals röntgenfoto's en hartfilmpjes - kan worden verstuurd, is bijvoorbeeld op afstand monitoren van hartpatiënten of diabetici ineens een heel haalbare kaart geworden. "Diagnose bij een arts die 300 kilometer verderop zit kan dan gewoon."

Het Geheim van Licht
Om de toekomst te vieren, staat vanaf 28 november park Het Vogeleiland bijna een maand lang in het teken van Het Geheim van Licht, een spraakmakend en verlichtend evenement. Het Geheim van Licht is een perfecte synthese van kunst, techniek en moderne interactie. Uniek verlichte sculpturen die reageren op bezoekers. Dat is wat er nu over het geheim kan worden verklapt. Verder is Het Geheim van Licht toch echt vooral geheim.

Meer informatie
Het evenement Geheim van Licht is van 28 november tot en met 20 december dagelijks van 17 tot 21.30 uur te bewonderen op Het Vogeleiland van het Rijsterborghpark, Stationstraat 2 in Deventer. De toegang is gratis.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie /