Ingezonden persbericht


Presentatie: Nuweira Youskine

Zaterdag 28 november 18.00-19.00 uur radio 5 (747 AM)

Islam in Europa, deel 15: Finland
Op de laatste zaterdag van de maand staat zoals gewoonlijk een radiodocumentaire over één van de islamitische gemeenschappen in Europa centraal. Ditmaal is het de beurt aan de Republiek Finland. Het land van de duizend meren en de Nokia-telefoon lijkt de rust zelve.

Een islam-debat zoals dat in Nederland gevoerd wordt, is er ver te zoeken. Finland kent al zo'n honderd jaar haar eigen islamitische gemeenschap, de Tataren. Begin jaren '90 zorgde de instroom van een grote groep Somaliërs voor wat tumult. Een Finse politicus werd veroordeeld tot het betalen van een boete omdat hij de islam zou hebben beledigd. Ondertussen bouwen islamitische migranten en hun kinderen rustig verder aan hun toekomst, onder andere door middel van een enorm commercieel succesvolle internetcommunity, gericht op de consument met een islamitische achtergrond. Correspondent Dirk Evers maakte een gevarieerde en verrassende documentaire over de islamitische gemeenschap in het Noord-Europese land.

In de studio spreekt presentatrice Nuweira Youskine verder met drs. Adriaan van der Hoeven. Van der Hoeven is verbonden aan de afdeling Finse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen.


Ingezonden persbericht