Raad van State


maandag 30 november 2009
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Castricum van het bestemmingsplan 'Hoogevoort 4, Castricum'. Het plan regelt het gebruik van het pand aan de Hoogevoort 4 in Castricum. Dit is nodig omdat dat in het eerdere bestemmingsplan 'Dorpskom 2000' niet goed was gegaan. Lampenkappenatelier Regina en anderen verzetten zich tegen het plan en komen daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn de eigenaren en gebruikers van het pand. Ze willen het pand als woning gaan gebruiken als het lampenkappenatelier ophoudt te bestaan. Het plan zou daarvoor te weinig mogelijkheden bieden. Een ambtenaar van de gemeente had toegezegd dat hiervoor geen belemmeringen zouden gelden. Bovendien zijn zij het er niet eens met dat de grond waarop het pand staat een archeologische aanduiding heeft gekregen. Volgens hen is dat niet nodig. (zaaknummer 200903068/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Beemster heeft verleend voor het vergroten van fort Nekkerweg in Zuidoostbeemster. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging is het niet met de vergunning eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vereniging is het gemeentebestuur niet ingegaan op haar bezwaren, omdat de vereniging geen belanghebbende zou zijn. De vereniging bestrijdt dit. De rechtbank in Haarlem heeft een eerder beroep van de vereniging in januari 2009 ongegrond verklaard. De zitting zal alleen gaan om de vraag of de vereniging belanghebbende is bij de bouwvergunning voor het fort Nekkerweg. (zaaknummer 200901905/1)

12.15 uur

Zitting over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar van de milieuvergunning voor een LPG-tankstation aan de Huiswaarderweg in Alkmaar. De stichting Christelijk Voortgezet onderwijs Alkmaar en omgeving verzet zich tegen deze vergunning en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Jan Arentsz school staat aan de Mandemakerstraat en grenst gedeeltelijk aan het LPG-tankstation. Het gemeentebestuur had volgens de stichting beter moeten onderzoeken wat de veiligheidsrisico's zijn van het LPG-tankstation voor de leerlingen van de school. Bovendien is volgens de stichting bij de berekening van het veiligheidsrisico uitgegaan van een te laag aantal leerlingen en docenten. (zaaknummer 200901384/1)

13.30 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam om maatregelen te treffen tegen het projectbureau Noord/Zuidlijn in Amsterdam. De Vereniging Wetering Verbetering had om de maatregelen verzocht. Het gaat om de bouwactiviteiten rondom het metrostation aan de Vijzelgracht. Volgens de vereniging is voor die bouwactiviteiten een milieuvergunning vereist. Nu het projectbureau daar niet over beschikt, had het gemeentebestuur handhavend moeten optreden. Volgens het gemeentebestuur hoeven bouwlocaties niet over een milieuvergunning te beschikken, omdat de omvang van het bouwterrein regelmatig verandert en er sprake is van steeds wisselende bouwactiviteiten. De vereniging is het hier niet mee eens en komt tegen de weigering in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200901215/1)

13.45 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan 'Luttermolenveld' van de gemeente Losser. Het plan maakt het mogelijk het recreatiepark De Luttermolen tot woonwijk te veranderen. Verder mogen er extra woningen worden gebouwd en wegen en voorzieningen zoals speelveldjes worden aangelegd. Ook maakt het plan detailhandel mogelijk. De Stichting De Lutte is het niet eens met het bestemmingsplan en komt tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep. Zij vreest voor een toename van verkeer en voor verslechtering van de leefbaarheid in de omgeving. Ook vindt zij dat het veranderen van een recreatiepark in een woonwijk niet kan, omdat het gebied deel uitmaakt van de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur. Verder komt een aantal eigenaren van de recreatiewoningen in beroep. Zij zijn het er niet mee eens dat de bestemming van hun recreatiewoningen niet is gewijzigd in een woonbestemming, enkel en alleen omdat zij geen financiële bijdrage willen betalen aan de projectontwikkelaar van de woonwijk. Volgens de ontwikkelaar zou deze bijdrage nodig zijn om allerlei voorzieningen aan te leggen, maar de bewoners vinden deze bijdrage te hoog. (zaaknummer 200808233/1)
Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.
14.00 uur
wethouders van Baarle Nassau om maatregelen te treffen tegen camping Ponderosa aan de Maaijkant in Ulicoten. Een aantal omwonenden had om maatregelen verzocht omdat de camping het bestemmingsplan zou overtreden. Volgens het gemeentebestuur zijn er bij de camping echter verwachtingen gewekt dat niet zou worden opgetreden. Bovendien verzetten ook de financiële belangen van de camping zich tegen handhaving, aldus het gemeentebestuur. De omwonenden zijn tegen de weigering in beroep gekomen bij de rechtbank in Breda. Die stelde de omwonenden in februari 2009 in het gelijk. Volgens de rechtbank had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom hij geen maatregelen wilde treffen. Tegen deze uitspraak komen het gemeentebestuur én de omwonenden in hoger beroep. Ook hebben zij de Raad van State gevraagd de uitspraak van de rechtbank te schorsen. Beide zaken worden vandaag op zitting behandeld. (zaaknummers 200901918/1 en 200901918/2)