Ingezonden persbericht


Tilburg, 27 november 2009

Nieuw wapen in strijd tegen hennepteelt
CEDRE( Centraal Drugsregister gaat van start)

Hennep en alle andere verschijningsvormen van drugs vormen een blok aan het been van energiemaatschappijen, verzekeraars, banken, gemeenten en verhuurders. Jaarlijks kosten uiteenlopende typen van deze criminaliteit de maatschappij vele honderden miljoen euro's. Drugscriminelen laten een spoor van vernieling en gedupeerde achter en gaan vaak ongemerkt van het ene naar het andere pand en kunnen daar gewoon hun gang weer gaan. Het Centraal Drugsregister (CEDRE) moet daar verandering in gaan brengen. Deze nationale database vormt een praktisch hulpmiddel voor partijen die verdachte personen willen screenen op een drugs gerelateerd verleden.

Eenvoudige opzet
Het idee achter het Centraal drugsregister is eenvoudig. Als bijvoorbeeld een bank te maken krijgt met een hypotheeknemer die een hennepplantage heeft in zijn woning, kan hiervan melding gemaakt worden bij het CEDRE. De gegevens van deze persoon worden vervolgens opgenomen in het register. De registratie wordt voorzien van een code die aangeeft om wat voor type schade het gaat en hoe groot die was. "De persoon wordt op de hoogte gesteld van de vermelding", zegt de woordvoerder van CEDRE. "Desgewenst kan hij bezwaar maken tegen deze vermelding. Eventueel kan de betreffende persoon in beroep gaan bij een objectieve geschillencommissie. We doen er alles aan om het systeem zo zuiver en objectief mogelijk te houden."

Schades

De problemen met hennepkwekerijen nemen toe en verhuurders, politie en energieleveranciers hebben er hun handen aan vol. Elke dag brand er in Nederland een woning uit door een hennepkwekerij, vaak blijft de schade dan niet beperkt tot de woning zelf. Cijfers over de jaarlijkse omzet die gepaard gaan met deze hennepteelt variëren men neemt aan dat het om zo'n 8 miljard per jaar gaat. Doordat hier zoveel geld in omgaat is de georganiseerde criminaliteit die hiermee gepaard gaat flink toegenomen. Alleen al door de energiediefstal moet elk huishouden jaarlijks gemiddeld 40 euro extra betalen.

Het Centraal drugsregistratie systeem is nadrukkelijk geen digitale schandpaal. "Het is zeker niet de bedoeling om mensen uit te sluiten van een hypotheek, energieaansluiting of woonruimte. Het is wel zo dat de betreffende personen die in het register opgenomen zijn, alleen onder bepaalde voorwaarden weer een overeenkomst mogen aangaan. Overigens vervalt een vermelding in het register na een periode van vijf jaar.

Over het CEDRE
Het Centraal Drugsregistratie systeem zal begin 2010 inwerkingtreden aldus de woordvoerder van dit register. Het CEDRE wil de komende jaren uitgroeien tot een register dat zowel financiële als maatschappelijke schade kan beperken. De stichting hanteert strenge normen voor de partijen die toegang willen tot het systeem. Zo is het register alleen toegankelijk voor serieuze, gevestigde partijen. Ook het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) houdt een vinger aan de pols.

Meer informatie
Surf voor meer informatie over het CEDRE een e-mail naar info@cedre.nl.

Noot voor redacties

NOOT VOOR DE REDACTIE,

Ingezonden persbericht