Resultaten MS onderzoek


MAASSLUIS, 20091110 -- Tijdens de Nationale MS Dag 2009 op zaterdag 28 november in Noordwijkerhout staan de resultaten centraal van een grootschalig onderzoek naar cognitieve stoornissen bij mensen met MS. Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nationaal MS Fonds in samenwerking met Universiteit Leiden, Psychiatrisch centrum PsyToBe in Rotterdam en het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg.

Aan dit landelijke onderzoek hebben ruim 700 mensen met MS meegedaan. De eerste fase is afgerond en een voorlopig rapport is geschreven. Op de Nationale MS Dag 2009 worden deze resultaten gepresenteerd.

Door dit onderzoek is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat de meest voorkomende cognitieve klacht insufficiënt handelen en denken is. Bijna 40% van de deelnemers herkent deze klachten in hoge of middelhoge mate bij zichzelf. Daarop volgen de concentratieproblemen en geheugenklachten. De groep die relatief het meest gevoelig lijkt voor cognitieve stoornissen zijn de mensen met Secundair Progressieve MS.

Cognitieve stoornissen die voorkomen bij mensen met MS zijn grofweg in te delen in psychische veranderingen en geheugenstoornissen. Heel lang is een directe connectie tussen de ziekte MS en dit soort klachten niet onderschreven door de wetenschap. Het is namelijk moeilijk te constateren of een depressie indirect voortkomt uit de ziekte of direct. Komt de depressie voort uit negatieve gevoelens voor die grillige ziekte of is die depressie het gevolg van MS processen in het lichaam? Of staat die depressie helemaal los van de ziekte? Het zijn vragen waar de wetenschap nog geen eenduidig antwoord op heeft. Dit onderzoek helpt antwoorden op deze vragen op weg.

Voor meer informatie over en aanmelding voor de Nationale MS Dag: www.nationaalmsfonds.nl .





Ingezonden persbericht