NOVA

28-11-2009

Het milieu: tot offers bereid?
Over ruim een week is Kopenhagen het toneel van een VN-klimaattop. Staatshoofden en regeringsleiders van over de hele wereld komen bijeen in de Deense hoofdstad. Daar proberen ze het eens te worden over hoe de klimaatproblemen te bestrijden.

Als er één partij in Nederland is die sinds jaar en dag het milieu hoog op haar politieke agenda heeft staan, dan is het GroenLinks. Vandaag houdt de partij haar partijcongres. De partij lijkt in de peilingen niet echt te profiteren van de grote belangstelling voor het milieu. Waarom?

In NOVA vanavond een vooruitblik op de klimaattop in Kopenhagen en een gesprek met GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema.

Het proces tegen John Demjanjuk
Aanstaande maandag begint in München het proces tegen vermeend nazi-kampbewaarder John Demjanjuk. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op 27.900 mensen in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. In de jaren '80 stond Demjanjuk al een keer in Israël terecht omdat hij de beruchte kampbeul van Treblinka zou zijn, bijgenaamd 'Iwan de Verschrikkelijke'. Hij werd ter dood veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken.

Nu staat hij weer voor de rechter, ditmaal in Duitsland. In NOVA vanavond een reportage over het proces waarin ook twee Nederlandse getuigen aan het woord komen.

Presentatie: Clairy Polak

(Onderwerpen onder voorbehoud)